• PSD a câștigat alegerile parlamentare cu 29,83% din voturi, urmat de PNL cu 24,66%
  • După numărarea a 95% din voturi, USR-PLUS are 15,44%
  • Partidul AUR, surpriza acestui scrutin, intră în Parlament, având 8,65% din voturi

Cel mai simplu calcul arată că o alianță PNL, USR-PLUS tot n-ar trece de 50%. E nevoie, în orice combinație, de ceea ce ne-am obișnuit să numim: partidul-balama.

În condițiile în care 70% din populația țării nu a votat ieri și avem Parlamentul cu cea mai redusă legitimitate și reprezentativitate din ultimii 30 de ani, a ieșit cum era mai prost.

A rămas un procent foarte mare la redistribuire și se conturează cam 2 blocuri politice: PSD-ul care a ieșit câștigător și la număr de voturi și la număr de mandate și după redistribuirea care va fi foarte importantă, își va mări diferența față de PNL.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Celălalt bloc, din partidele mai mici, de dreapta, format din PNL, USR PLUS, PMP și probabil că va fi și UDMR-ul la guvernare.

Klaus Iohannis preferă președintele partidului ca premier, președintele partidului, deși a tras lista pe București și a fost primul, Ludovic Orban, a ieșit pe locul 3.

PNL îl susține în continuare pe Ludovic Orban să formeze o nouă majoritate guvernamentală. În același timp, USR PLUS îl susține pe Dacian Cioloș.

Foarte probabil Klaus Iohannis îl va desemna pe Ludovic Orban premier sau pe altcineva de la PNL să formeze noua majoritate guvernamentală.