• PSD este de părere că ordinul privind operarea pacienților bolnavi cronici încalcă Constituția României.
  • Social-Democrații merg și mai departe și dau ca exemplu întâmplările din perioada pandemiei din anul 2020.

UPDATE. Alexandru Rafila: Încercăm să aducem pe toată lumea la masă și să găsim o soluție care să reducă numărul de victime

Medicul Alexandru Rafila a vorbit, luni, la Aleph News, despre această propunere adresată conducerii Parlamentului.

Aș vrea să fac câteva precizări: am trecut prin pandemie și anul trecut și s-a mai luat această decizie. Atunci s-a înregistrat o supra-mortalitate. Peste 30.000 de oameni au murit, în plus, față de ce s-a preconizat. Asociațiile bolnavilor cornici au reacționat imediat”, a explicat parlamentarul PSD.

Conform sursei citate, sistemul public de sănătate este copleșit de numărul mare de pacienți COVID-19, însă nu trebuie ignorați nici cei cu afecțiuni cronice.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Avem mulți bolnavi de COVID-19 care au dus la ocuparea paturilor pentru asistență santitară. Trebuie găsită o soluție de compromis ca și categoria celor care au boli cronice – cancer, diabet, HIV-SIDA – să primească tratament. E nevoie de o consultare cât mai urgentă cu Parlamentul, Ministerul Sănătății și reprezentanți de asociații de pacienți și dacă va fi nevoie de adoptarea unor legi în regim de urgență, atunci să se întâmple asta”, a spus Alexandru Rafila.

Reprezentantul OMS a subliniat că e nevoie de o decizie cât mai rapidă pentru ca „ România să nu intre într-o zonă de catastrofă din punct de vedere al serviciilor medicale”.

„Încercăm să aducem pe toată lumea la masă și soluția să ducă la reducerea numărului de victime. Putem discuta și despre folosirea certicatului verde. Nu mai putem aștepta. Parlamentul are legitimitatea să propună și să adopte legi astfel încât România să nu intre într-o zonă de catastrofă din punct de vedere al serviciilor medicale”, a conchis sursa precizată.

ȘTIRE INIȚIALĂ

PSD a depus cerere la Biroul Permanent Camerei pentru convocarea urgență a birourilor permanente reunite în vederea găsirii unor soluții față de situația pacienților cronici care nu mai au acces la tratament în spitale în urma Ordinului lui Arafat, conform Aleph News.

PSD specifică faptul că ordinul lui Arafat contravine „art. 34, alin (1) din Constituția României, care statuează că Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat.”

De asemenea, PSD merge și mai departe și dă exemplu întâmplările din perioada pandemiei din anul 2020. Social-democrații susțin că „în 2020 măsurile cu caracter similar inițiate de Guvern au condus la dublarea numărului de decese”, conform unui comunicat lansat de Institutul Național de Statistică.

Aceștia consideră că „actul de guvernământ este limitat”, deoarece în momentele actuale a fost retrasă încrederea în Guvernul Cîțu din cauza moțiunii de cenzură.

Social-Democrații invocă de urgență Birourile Permanente reunite ale Senatului și ale Camerei Deputaților.