• PSD îl acuză pe preşedinte de atitudine „perseverent anti-românească”, fiindcă ar ignora evenimente importante din istoria României
  • Ei califică sesizarea preşedintelui pe Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon drept „înscris jenant”
  • Iohannis a sesizat, vineri, la CCR, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, invocând faptul că nu e nevoie de o lege în acest sens, o simplă declarație a Parlamentului fiind suficientă

Președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR legea prin care ziua de 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon. În sesizarea făcută, Iohannis spune că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”. Acest mai spune că nu e necesară elaborarea unei legi în acest sens, „o simplă declarație” a Parlamentului, fără caracter normativ, fiind suficientă.

PSD îl acuză pe preşedintele că are o atitudine perseverent anti-românească, fiindcă discreditează şi ignoră evenimente semnificative care au dus la întregirea României Mari. PSD consider sesizarea preşedintelui la CCR un „înscris jenant” şi spun că istoria României nu poate fi umilită.

„La doar o zi după împlinirea a o sută de ani de la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României în secolul XX, domnul Iohannis comite gestul care certifică faptul că avem de a face cu o conduită perseverent anti-românească. Gesturile de care am amintit nu au fost întâmplări şi nici simple inacţiuni. Conştient şi intenţionat, domnul Iohannis a minimalizat, discreditat sau ignorat toate evenimentele semnificative care, în urmă cu o sută de ani, au determinat înfăptuirea celui mai înalt ideal al românilor, România Mare – intrarea României în Primul război mondial, pentru eliberarea Transilvaniei (1916), istoricele bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz (1917), exprimarea voinţei populare de unire cu România de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia (1918), eliberarea Ungariei de pericolul bolşevic (1919) şi încheierea Tratatului de la Trianon (1920)”, au transmis social-democraţii, printr-un comunicat de presă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ei critică şi atitudinea premierului şi ministrului Afacerilor Externe faţă de declaraţiile şi acţiunile din interiorul şi din exteriorul ţării „menite să discrediteze evenimentul şi să consacre conotaţii negative ale Tratatului”.

PSD acuză şi de întârzierea promulgării, „care a făcut ca legea adoptată de Parlament să nu intre în vigoare înainte de momentul aniversar al Centenarului”.

Ei califică transmisă de preşedinte Curţii Constituţionale drept „un înscris jenant ce nu merită a fi comentat pe fond” şi afirmă că istoria României nu poate fi umilită sau discreditată.

„Este doar instrumentul unei ruşinoase acţiuni de întârziere a consacrării normative a zilei de 4 Iunie ca „Ziua Tratatului de la Trianon”. Mai devreme dau mai târziu, dreptate se va face. Iar meschinii politruci se vor reîntoarce în anonimatul ruşinii”, mai spun ei.