• Stefan Radu Oprea, liderul grupului PSD din Senat, atrage atenţia asupra unei potenţiale scăderi a producţiei de energie, care va apărea între intrarea în revizie a Unităţii 1 de la Cernavodă.
  • Comentariul este şi un atac la prestaţia ministrului Energiei Virrgil Popescu.
  • În cadrul COP27, US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

Senatorul Stefan Radu Oprea, liderul grupului PSD din Senat, atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, asupra unei potenţiale scăderi a producţiei de energie, care va apărea între intrarea în revizie a Unităţii 1 şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Postarea este şi un atac la prestaţia ministrului Energiei Virrgil Popescu

Cine uită efectele liberalizării haotice, nu poate să găsească soluţii pentru a proteja populaţia şi economia românească. De aceea, nu merită respectul şi nici aprecierea noastră. S-a întâmplat un lucru foarte bun, Statele Unite ale Americii vor finanţa împrumutul pentru construirea reactoarelor 3 şi 4. Termenul de finalizare este 2030. Dar în 2027 reactorul 1 va intra în revizie tehnică, ceea ce înseamnă că vom pierde 700 MW energie injectată în bandă în sistemul energetic naţional.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Întrebarea simplă este ce punem în loc până în 2030? Când vom avea în funcţiune grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, ele cui vor vinde energie? Care industrie va supravieţui în România? Şi pentru că există responsabilităţi, care revin României acum ca urmare a «crizei energetice de la nivel mondial» , cum ar fi aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, îi îndemn pe cei care se laudă fără a avea pe ce se baza (vorba lui Moromete), de unde energie?” , a scris politicianul.

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

Pe baza informaţiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 000 000,00 USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.