Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a fost votat în şedinţa internă pentru a fi premier al Guvernului PNL – PSD – UDMR, a anunţat, miercuri, Sorin Grindeanu. Acesta spune că PSD acceptă procedura prim-miniştrilor prin rotaţie, dar social-democraţii să fie cei dintâi care dau premierul.

UPDATE 14.10. Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru funcția de premier.

„În acest moment noi avem un mandat dat de Consiliul Politic Naţional să avem prim-ministrul şi asta nu l-au spus doar colegii mei, l-au spus românii la ultimele alegeri”, afirmă Grindeanu.

Astfel, PSD merge la negocieri cu mandatul Marcel Ciolacu – propunere pentru premier.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Dacă în urma negocierilor iese cu totul altceva, noi nu avem mandat. Venim în faţa partidului şi supunem atenţiei negocierea”, a adăugat Grindeanu: „credeţi că am stat în şedinţă ca să votăm posibilul premier de peste un an jumate? Dacă tot am votat rotaţia, evident că am votat Marcel Ciolacu premier acum”.

Întrebat în ce condiţii este dispus PSD să renunţe la această fermitate, Grindeanu a spus că social-democraţii cer „lucruri de bun simţ, nimic extravagant”: „nu avem poziţii de acest tip, de agreere, de liberali, vorbim de principii, nu de persoane. Ne aflăm în postura în care putem să punem condiţii”.

Miercuri la ora 16.00 are loc o nouă întâlnire, după care, spune Grindeanu, „ar fi cazul să închidem negocierile legate de programul de guvernare, să discutăm inclusiv acordul politic şi să îl închidem, urmând să trecem la etapa cealaltă de negociere politică între cele trei formaţiuni parlamentare plus grupul minorităţilor”.

Știrea inițială

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că „este logic” ca, din moment ce PSD a câştigat alegerile, să ceară ca primul premier să fie de la PSD. Marţi seara liberalii au decis ca primul prim-ministru să fie de la PNL.

Deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuţii în privinţa premierului. (…) Azi (miercuri – n.r.), mai mult ca sigur, se va finaliza programul de guvernare. Mai mult ca sigur că PSD va face azi (miercuri – n.r.) un Consiliu Politic Naţional unde va decide premierul desemnat din parte PSD şi o să-mi iau o anumită marjă de negociere de la colegii mei”, spune, miercuri dimineaţă, Marcel Ciolacu.

El spune că este „categoric” că primul premier va fi de la social-democraţi.

„E logic din moment ce PSD a câştigat alegerile să cerem ca primul premier să fie de la PSD”, adaugă Ciolacu.

S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri cu primul premier din partea PNL, spunea marţi seară liderul liberal, Florin Cîţu. El anunţa că nu a fost votată flexibilizarea numelui premierului propus de PNL.