PSD vrea să rezolve problema aleșilor locali. Proiect: prelungirea mandatelor până la 1 noiembrie

Sursa Foto: Mediafax / Eduard Vînătoru
  • PSD a elaborat un proiect de lege prin care mandatele aleșilor locali să fie prelungire până la 1 noiembrie
  • Alegerile ar trebui organizate până la începutul lunii octombrie
  • Potrivit proiectului, social-democraţii cer şi înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor

Mandatele aleşilor locali ar putea fi prelungite până la 1 noiembrie 2020, potrivit unui proiect de lege al PSD, obţinut de MEDIAFAX. Pentru ca mandatele să fie prelungite până la cel târziu 1 noiembrie, alegerile locale trebuie organizate până la începutul lui octombrie

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, scrie în proiectul obţinut de MEDIAFAX.

Potrivit proiectului, social-democraţii cer şi înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor.

„Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”, se mai arată în proiect.

Social-democraţii mai cer ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, nu de Guvern, cum se întâmplă în momentul de faţă.

CCR a decis, miercuri, că atât Ordonanţa Guvernului privind mandatele aleşilor locali, cât şi legea prin care Parlamentul şi-a derogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituţionale.

Judecătorii au cerut ca cele două puteri, Legislativă şi Executivă, să ajungă la colaborare constituţională.

Şi Gabriela Firea a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că şi-ar dori ca în alegerea datei pentru alegerile locale să se ţină cont de părerea medicilor, luna septembrie fiind cea mai potrivită.

Datele dorite de liberali pentru organizarea alegerilor locale sunt 27 septembrie sau 4 octombrie.