• Serviciului Federal Penitenciar: Navalnîi s-a simțit rău în urma unei plimbări.
  • Navalnîi se plângea frecvent de condițiile inumane din închisoare.
  • UE și NATO consideră Rusia vinovată pentru moartea lui Navalnîi.

Putin „a scăpat” de principalul opozant al regimului de la Kremlin. Alexei Navalnîi, a murit ieri după-amiază în penitenciarul din Siberia unde fusese mutat la sfârșitul anului trecut.

Cauza morții nu a fost încă dezvăluită, însă presa din Rusia spune că un cheag de sânge i-ar fi provocat moartea. Alekseii Navalnîii s-a plâns de nenumărate ori de condițiile inumane din colonia din Siberia care e considerată succesoarea gulavului sovietic. Frigul, timpul limitat pentru mese, de 10 minute… iar în ultimul filmuleț cu el, a anunțat chiar că urmează să stea următoarele 15 zile în carceră.

Alexei Navalnîi a ajuns în lagărul din Siberia după ce a hotărât să revină în Rusia, la puțin timp după ce fusese otrăvit cu noviciok și tratat de urgență în Germania, în 2021. La revenirea în țară, susținătorii lui Navalnîi au ieșit în stradă într-un număr uriaș – au fost cele mai mari proteste din Rusia lui Putin. Regimul a oprit protestele și l-a trimis pe Navalnîi la închisoare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Inițial a fost condamnat la 9 ani de închisoare, la care i s-au mai adăugat doi. În vara anului trecut, Navalnîi a mai primit 19 ani de închisoare.

Încă de când si a propus să-l dea jos pe Putin – Navalnîi se aștepta la ce e mai rău.

„Ascultă, e un lucru evident ce vreau să-ți spun. Nu vă dați bătuți! Niciodată nu trebuie să te dai bătut! Dacă asta s-ar fi întâmplat (să mă ucidă), asta înseamnă că suntem incredibil de puternici în acest moment, dacă au decis să mă ucidă. Trebuie să folosim puterea asta. Să nu ne dăm bătuți. Țineți minte: Suntem o putere uriașă care e oprimată de acești golani. Iar asta se întâmplă pentru că nu realizăm cât de puternici suntem. Tot ceea ce face ca răul să câștige e inacțiunea oamenilor buni. De aceea, nu trebuie să stăm pe margine.”

Citește și