- Vladimir Putin a afirmat că nu există modalități de a contracara racheta Oreshnik, dar Zelenski a contrazis această afirmație.
- Rusia a lansat pentru prima dată racheta Oreshnik în atacul asupra orașului Dnipro pe 21 noiembrie.
- Zelenski a insistat asupra necesității ca aliații să răspundă rapid la escaladarea amenințărilor din partea Rusiei.
- Rusia va continua să testeze racheta Oreshnik în condiții de luptă, conform declarațiilor lui Putin.
Există deja sisteme de apărare aeriană care pot doborî cu succes rachete precum „Oreshnik”, noua rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video din 24 noiembrie, conform Kyiv Independent.
Advertisment
Racheta Oreshnik și răspunsul Ucrainei
Rusia a lansat pentru prima dată această armă în cadrul unui atac împotriva orașului Dnipro la 21 noiembrie. La scurt timp după aceea, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că „în prezent nu există modalități de a contracara această armă”.
Zelenski a contrazis afirmația lui Putin pe 24 noiembrie, afirmând că experții analizează în prezent epava rachetei și colaborează cu aliații pentru a pune la punct un răspuns adecvat.
Recomandări
„Lumea are sisteme de apărare aeriană capabile să contracareze astfel de amenințări”, a declarat Zelenski.
„Toată lumea trebuie să se concentreze asupra acestui aspect. Rusia trebuie să simtă că fiecare pas pe care îl face pentru a extinde războiul are consecințe pentru ea”.
Ucraina colaborează cu partenerii internaționali „pentru a găsi împreună un răspuns la această ultimă escaladare rusă”, a spus el. Zelenski a mai spus că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a difuzat presei primele imagini ale fragmentelor de rachete.
De la anunțul lui Putin privind dezvăluirea rachetei Oreshnik, experții au pus sub semnul întrebării afirmațiile sale referitoare la noutatea armei. Analiștii, inclusiv oficialii Pentagonului, au declarat că racheta pare să se bazeze în mare măsură pe racheta IRBM RS-26 Rubezh a Rusiei.
În urma atacului de la Dnipro, Zelenski i-a cerut la 22 noiembrie ministrului Apărării Rustem Umerov să colaboreze cu partenerii internaționali în vederea achiziționării de sisteme avansate de apărare aeriană.
Atacul IRBM al Rusiei a urmat primei lovituri de succes raportate de Kiev asupra unei ținte militare de pe teritoriul Rusiei, folosind rachete ATACMS furnizate de SUA. Kremlinul a amenințat anterior că va „răspunde în consecință” atacurilor cu rază lungă de acțiune cu arme americane.
Zelenski a declarat la 24 noiembrie că este esențial ca aliații să răspundă rapid și să crească presiunea asupra Rusiei.
„Putin nu poate primi o singură săptămână pentru a se adapta sau pentru a găsi contramăsuri”, a spus el.
„Trebuie să facem totul în mod consecvent pentru a forța Rusia să caute pacea – pacea adevărată”.
Citește și
- Mesajul lui Nicolae Ciucă, după EXIT-POLL: „Este un exerciţiu de democraţie. După ce avem rezultatele finale vom lua şi o decizie”
- Specialiștii ucraineni studiază rămășițele rachetei nou-lansate de Rusia
- Tu cum îți cauți jumătatea? Care sunt cele mai populare aplicații de dating în 2024
Partenerii noștri