- Putin anunță că este pregătit pentru negocieri și compromisuri pentru război, dar Ucraina nu este.
- Președintele rus nu s-a întâlnit cu fostul președinte Bashar al Assad, dar plănuiește să o facă.
- Putin nu a mai vorbit cu Donald Trump de patru ani, dar este pregătit de o întâlnire.
- Vladimir Putin spune că Oreșnik este foarte puternică și provoacă Occidentul să o „încerce” sau să facă un „duel” cu aceasta, în Ucraina.
Vladimir Putin a avut azi conferința anuală de presă, în cel de-al treilea an de război în Ucraina. De obicei, această conferință ține câteva ore bune, doar pentru cea de astăzi președintele a primit peste 2 milioane de întrebări de la public și jurnaliști. Deși este un eveniment despre care se crede că este bine orchestrat de Kremlin, marea întrebare este dacă va trimite un mesaj noii administrații de la Casa Albă și dacă va vorbi despre posibile negocieri de pace cu Ucraina.
Advertisment
Președintele Putin a abordat mai multe subiecte astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de peste 3 ore. A început prin a pune accentul pe aspectele economice ale țării. Profitând de întrebările unor jurnaliști ruși, a vorbit despre creșterea economică a Rusiei, deși experții economici afirmă că, de fapt, această creștere ascunde mai multe disfuncționalități.
Totodată, președintele Putin a admis că Rusia se confruntă în prezent cu probleme legate de inflație și de forța de muncă. De asemenea, a fost interpelat de rudele unor militari ruși care luptă pe fronturile din Ucraina și care au semnalat că nu și-au primit salariile la timp sau au primit sume mai mici decât cele promise. Putin a declarat că va rezolva aceste probleme.
Recomandări
În plus, a transmis un mesaj către Statele Unite ale Americii. Putin a afirmat că, deși Washingtonul dorește ca Rusia să devină un stat slab și vulnerabil, țara devine din ce în ce mai puternică. El susține că Rusia este aproape 100% independentă, are o economie robustă, capacități militare de neegalat și este complet autonomă.
Președintele a discutat și despre o posibilă întâlnire cu președintele ales Donald Trump, menționând că nu a fost contactat până în acest moment, dar că este deschis unei astfel de discuții. Totodată, a precizat că nu a mai vorbit cu familia Trump de acum 4 ani.
El a abordat și situația din Siria, menționând că nu a discutat până acum cu fostul președinte sirian, dar că intenționează să o facă. Referitor la bazele militare rusești din Siria, Putin a spus că nu există planuri de a le închide, ci, dimpotrivă, acestea vor fi utilizate pentru a trimite ajutoare umanitare prin intermediul noii guvernări din Siria.
Putin spune că armata ucraineană nu mai are capacitatea de a susține războiul
Desigur, Putin a vorbit și despre războiul din Ucraina. A declarat că Rusia este deschisă la negocieri și compromisuri, însă, din păcate, partea ucraineană nu manifestă aceeași deschidere. A reamintit propunerea de pace din finalul anului 2022, de la Istanbul, precizând că Ucraina s-a retras în ultima clipă din acel acord, la cererea fostului prim-ministru britanic Boris Johnson. Potrivit lui Putin, Johnson le-ar fi cerut ucrainenilor să continue lupta până la ultimul soldat.
Cu toate acestea, Putin afirmă că armata ucraineană nu mai are capacitatea de a susține războiul.
Un aspect interesant menționat de președinte a fost referirea la racheta „Oreșnik”, despre care se știe că a fost deja lansată pe teritoriul ucrainean. Putin a declarat că, spre deosebire de ceea ce afirmă experții militari occidentali, racheta este extrem de puternică. Aceasta are o rază scurtă și medie de acțiune, fiind eficientă împotriva tuturor sistemelor antiaeriene occidentale.
El a făcut referire la sistemele Patriot și la sistemul THAAD, care sunt dislocate și în România, și în Polonia. Putin a afirmat că a cerut Statelor Unite să nu disloce aceste sisteme în cele două țări, dar Washingtonul a ignorat solicitarea. Cu toate acestea, el a provocat Occidentul să testeze racheta, prin alegerea unei ținte în Kiev și activarea sistemelor antiaeriene, pentru a vedea dacă acestea pot intercepta racheta sau nu.
Citește și
- Simona Halep primește wildcard pentru Australian Open 2025
- Rutele aeriene au devenit mai aglomerate ca niciodată în 2024. Care au fost cele mai populare destinații de zbor în acest an
- George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Partenerii noștri