• Marți dimineața devreme au izbucnit explozii uriașe la locul din Crimeea, controlată de Kremlin, unde erau depozitate temporar muniții.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat aliații occidentali că au furnizat informații detaliate și au desfășurat instructori pentru a ajuta armata ucraineană să opereze sistemele de arme.
  • Putin și-a reafirmat ideea pe care o susține de mult timp, potrivit căreia a trimis trupe în Ucraina ca răspuns la faptul că Washingtonul a transformat țara într-un bastion anti-Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA că prelungesc războiul din Ucraina ca parte a ceea ce el a descris ca fiind presupusele eforturi ale Washingtonului de a-și menține hegemonia globală.

Situația din Ucraina arată că Statele Unite încearcă să prelungească conflictul…, a declarat marți președintele rus în cadrul ceremoniei de deschidere a unei conferințe de securitate la Moscova.
Washingtonul folosește poporul ucrainean ca carne de tun, a spus el, atacând SUA pentru că furnizează arme Kievului.

Ei au nevoie de conflicte pentru a-și păstra hegemonia, a spus el. Rusia a invadat Ucraina în februarie, anticipând o rezistență militară redusă și sperând la o preluare fulgerătoare care să răstoarne guvernul de la Kiev.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dar, după ce nu a reușit să captureze capitala, armata rusă și-a mutat în schimb atenția spre regiunea Donbas, în estul țării. Ceea ce Kremlinul a considerat o victorie rapidă s-a transformat într-un război de durată, datorită furnizării de arme Ucrainei de către națiunile occidentale. Din februarie, SUA au oferit Ucrainei un ajutor uimitor de 50 de miliarde de dolari, susținând în mod solid Kievul în urma agresiunii rusești.

Artileria cu rază lungă de acțiune și artileria de precizie fac parte din ajutorul militar american în valoare de 9 miliarde de dolari care a permis Ucrainei să lovească facilitățile de aprovizionare rusești în adâncimea teritoriului controlat de Moscova.