• Rusia a anunțat că trimite negociatori în Belarus pentru discuții cu Ucraina, dar președintele ucrainean Volodymir Zelensky a respins discuțiile din Belarus, considerându-le complice la agresiunea rusă împotriva statului său.
  • De la Kiev, Zelenski a răspuns că Rusia folosește teritoriul belarus pentru a ataca țara sa și a spus că, prin urmare, locul de desfășurare a discuțiilor va trebui să fie în altă parte.

UPDATE 04.00

Negocierile dintre Ucraina și Rusia ar trebui să aibă loc la granița dintre Ucraina și Belarus în dimineața zilei de 28 februarie. Ora exactă nu a fost încă anunțată.

„Dacă Ucraina rezistă timp de 10 zile, Rusia va trebui să capituleze, stând la masa negocierilor”, a spus fostul deputat al Dumei de Stat Ilya Ponomarev.

Negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina vor începe de dimineață.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Politologul belarus Voskresensky a declarat pentru RIA Novosti că negocierile ruso-ucrainene vor avea loc dimineața la reședința din regiunea Gomel. El a mai spus că șeful fracțiunii Servitorul Poporului, Arakhamia, a fost inclus în delegația ucraineană.

UPDATE 02.15

️Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sunat-o pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Au vorbit despre ajutor și aderarea la UE.

UPDATE 21.00

PROBLEMA MUNITIEI VECHI/ PROIECTILE NEEXPLODATE. Mai mulți locuitori din Harkov au înconjurat muniția neexplodata blocată în pământ.

Desfășurând o operațiune ofensivă în Ucraina, ocupanții ruși folosesc metodele interzise de luptă ale Dreptului Internațional Umanitar: confisca obiecte de infrastructură socială, îmbracă uniformele militarilor ucraineni, polițiștilor, deputații DSNS, grupurile speciale de diversiune folosesc mașini de ambulanță și mașini de poliție furate din spitale, stații de ambulanță; teroriştii ocupă taberele şi şcolile pentru copii, artileria şi rzzoul adversarului sunt lansate pe terenurile de sport. Kievul a văzut recent trei ambulanțe cu marcaje condiționate.

UPDATE 20.00

NEGOCIERI: Politologul belarus Voskresensky, care este aproape de organizarea negocierilor, a declarat pentru RIA Novosti că delegația ucraineană va fi mică, de până la 5 persoane

Peste 150.000 de persoane au semnat o petiție în Rusia prin care cer demiterea lui Putin. Autorul petiției cere ca Duma de Stat să inițieze punerea sub acuzare din cauza „înaltei trădari” și „crime de război în legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia”.

UPDATE 17:00

SUA AȘTEAPTĂ CU NERĂBDARE NEGOCIERILE. Statele Unite sunt nerăbdătoare să vadă rezultatul „discuțiilor” dintre Ucraina și Rusia pe tema frontierei ucraineano-belaruse anunțate duminică, remarcând noul „efort diplomatic” pentru a aduce Moscova „la masa negocierilor”.

UCRAINA AVERTIZEAZĂ: FĂRĂ CAPITULARE SAU CEDARE DE TERITORIU. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat astăzi că țara sa nu va „capitula și nu va ceda nici măcar un purice din teritoriul său”. „Vom asculta ceea ce vrea să spună Rusia (…) și vom spune ce gândim despre acest război”, a declarat șeful diplomației ucrainene într-o conferință de presă despre discuțiile cu Rusia la frontiera dintre Ucraina și Belarus.

UPDATE 16:30

Preşedinţia Ucrainei a anunţat, duminică, acordul de a participa la negocieri cu Rusia într-o regiune de pe teritoriul ucrainean, în apropiere de Cernobîl şi de frontiera cu Belarus.

„Negocierile se vor derula în regiunea Pripiat”, în apropiere de Cernobîl şi de frontierea cu Belarus, a comunicat Preşedinţia Ucrainei, conform cotidianului Le Monde.

„Preşedintele belarus a asumat responsabilitatea de a asigura ca toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriul belarus să rămână la sol pe durata deplasărilor delegaţiei ucrainene”, a transmis Preşedinţia de la Kiev.

Rusia şi Ucraina au semnalat disponibilităţi de a iniţia negocieri urgente pentru un eventual armistiţiu, în contextul pierderilor masive suferite în trei zile de război. Nu este clar când ar urma să înceapă negocierile şi cine va fi mediator.

UPDATE 15:45

În palatul Rumyantsevs și Paskevici din Gomel, unde totul era pregătit pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, apa pregătită pentru delegații este scoasă de pe mese. Mai devreme s-a știut că discuțiile vor avea loc la granița dintre Belarus și Ucraina

Ucraina a confirmat, duminica, informaţiile despre negocierile  care vor avea loc între Rusia şi Ucraina, a informat agregatorul de ştiri The Kyiv Indepedent.  În acest moment nu sunt mai multe informaţii publice despre locul şi modul în care se vor desfăşura negocierile.

Anterior, Rusia a dat Ucrainei un termen limită până astăzi la ora 15:00 pentru a se decide dacă se vor întâlni pentru negocieri în Belarus, scrie agregatorul de informaţii The Kyiv Independent . Tot astăzi, preşedintele republicii Belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că s-au tras rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul ţării sale şi a ameninţat că va invada Ucraina cu armata belarusă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a anunțat că trimite negociatori în Belarus pentru discuții cu Ucraina, dar președintele ucrainean Volodymir Zelensky a respins discuțiile din Belarus, considerându-le complice la agresiunea rusă împotriva statului său, a scris EFE.

„Delegația rusă, formată din reprezentanți ai ministerelor de externe, de apărare și ai altor ministere, inclusiv ai administrației prezidențiale, a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii. Suntem pregătiți să începem discuțiile la Gomel”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De la Kiev, Zelenski a răspuns că Rusia folosește teritoriul belarus pentru a ataca țara sa și a spus că, prin urmare, locul de desfășurare a discuțiilor va trebui să fie în altă parte.

Dacă nu ar exista acțiuni agresive din teritoriile voastre, am putea discuta la Minsk, în orașul vostru. Dar acum noi spunem: nu Minsk. Spațiul pentru întâlnire poate fi în alte orașe”, a spus el într-un mesaj televizat.

„Varșovia, Budapesta, Istanbul, Baku, am propus toate acestea părții ruse și, de fapt, orice alt oraș din orice țară din care nu sunt lansate rachete spre noi este în regulă pentru noi”, a spus el.

Zelensky a dat asigurări că ucrainenii „nu vor să vorbească, vor ca războiul să se încheie”. Potrivit liderului ucrainean, „numai atunci discuțiile vor fi oneste și vor putea pune capăt războiului”.

Rusia garantează securitatea în cadrul discuțiilor

În primele sale declarații după sosirea la Minsk, Medinski a garantat securitatea delegației ucrainene în cazul în care aceasta va decide în cele din urmă să vină la discuții. „Părțile au stabilit în detaliu traseul delegației ucrainene. Am asigurat și garantat securitatea absolută a delegației ucrainene”, a explicat el de la Ambasada Rusiei în țară.

Cu toate acestea, negociatorul rus a dat guvernului ucrainean un ultimatum până la ora locală 15.00 pentru a lua o decizie. „Vom aștepta aici ca Ucraina să confirme propria decizie de a alege Gomel ca loc de desfășurare a negocierilor. De îndată ce vom primi această confirmare, ne vom deplasa acolo imediat pentru a ne întâlni cu ei”, a spus el.