• Comentariul este una dintre cele mai clare recunoașteri ale lui Putin că invazia nu merge conform planului.
  • Putin a cerut, de asemenea, o supraveghere sporită de Ziua Serviciilor de Securitate din Rusia.
  • Acestea au urmat vizitei în Belarus, aliat apropiat, care a alimentat temerile că această țară ar putea ajuta Rusia să deschidă un nou front de invazie.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că situația din patru zone din Ucraina, pe care Moscova le-a declarat unilateral ca făcând parte din Rusia, se dovedește extrem de dificilă”, una dintre cele mai clare recunoașteri publice ale sale de până acum că invazia sa nu decurge conform planului.

De asemenea, el a făcut apel la o creștere a supravegherii în comentariile sale pentru a marca Ziua serviciilor de securitate din Rusia, marți. Acestea au urmat unei vizite în Belarus, aliat apropiat, care a alimentat temerile, respinse de Kremlin, că această țară ar putea ajuta Rusia să deschidă un nou front de invazie împotriva Ucrainei. Kievul a reînnoit apelurile pentru mai multe arme după ce dronele rusești au lovit ținte energetice într-un al treilea atac aerian asupra instalațiilor energetice în șase zile.

Putin a ordonat Serviciilor Federale de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea societății rusești și a frontierelor țării pentru a combate apariția unor noi amenințări” din străinătate și a trădătorilor din interior. Țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent Rusiei, iar marți rubla s-a prăbușit la minimul ultimelor șapte luni în raport cu dolarul, după ce Uniunea Europeană a acceptat să limiteze prețurile la gaze, un important export rusesc, un important export rusesc. Într-o recunoaștere rară a faptului că invazia Ucrainei nu a decurs fără probleme, Putin a avertizat cu privire la situația dificilă din regiunile din Ucraina pe care Moscova a decis să le anexeze în septembrie și a ordonat FSB să asigure siguranța” persoanelor care locuiesc acolo.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Situația din Republicile Populare Donețk și Luhansk, din regiunile Herson și Zaporojie este extrem de dificilă”, a declarat Putin într-un discurs video adresat lucrătorilor din domeniul securității, tradus de Reuters. În septembrie, Putin a încercat să recâștige inițiativa după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, declarând că patru regiuni parțial ocupate din estul și sudul Ucrainei s-au alăturat Rusiei. Kievul și aliații săi occidentali au declarat că mișcarea a fost ilegală.

În octombrie, forțele rusești s-au retras într-una dintre regiuni – Herson – și s-au instalat în alte părți. Acestea nu au reușit să câștige teren și, la începutul acestei luni, Putin a declarat că războiul ar putea fi un proces de lungă durată”. Luni, Putin a efectuat prima sa vizită în Belarus din 2019, unde el și omologul său au lăudat legăturile tot mai strânse la o conferință de presă organizată seara târziu, dar nu au menționat aproape deloc Ucraina. Marți, agențiile de presă rusești au raportat că Belarus a ajuns la o înțelegere cu Moscova privind restructurarea datoriei sale și a convenit asupra unui preț fix pentru gazul rusesc timp de trei ani, scrie Daily Mail.

Între timp, Kievul a căutat mai multe arme din partea Occidentului după săptămâni de atacuri asupra instalațiilor energetice care au întrerupt atât alimentarea cu energie electrică, cât și cu apă, pe fondul temperaturilor scăzute. Arme, obuze, noi capacități de apărare… tot ceea ce ne va da capacitatea de a accelera sfârșitul acestui război, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară. Armata ucraineană a declarat că a doborât 30 din cele 35 de drone kamikaze” lansate luni de Rusia, majoritatea asupra capitalei Kiev. Avioanele fără pilot zboară spre ținta lor, apoi se prăbușesc și explodează la impact.

Oficialii ucraineni au declarat marți că cinci persoane au fost ucise în regiunile Donetsk (est) și Herson (sud), iar alte opt au fost rănite, și că 21 de rachete au lăsat fără curent electric în orașul Zaporojie (sud). În nord-vestul Ucrainei, în Belarus se desfășoară de luni de zile o activitate militară constantă a Rusiei și a Belarusului, pe care trupele Moscovei l-au folosit ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra Kievului în februarie.

Lukașenko a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să trimită trupe ale țării sale în Ucraina. Dar comandantul forțelor comune ucrainene, generalul-locotenent Serhiy Nayev, a declarat că țara sa este pregătită. Nivelul amenințării militare este în creștere, dar noi luăm măsuri adecvate, a declarat el, citat de ministerul apărării pe Telegram.

Luni, Kremlinul a respins sugestia că Putin a vrut să împingă Belarusul la un rol mai activ. Agenția de știri RIA Novosti l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că astfel de rapoarte sunt nefondate și stupide. Atât Putin, cât și Lukașenko au ținut, de asemenea, să respingă ideea anexării sau absorbției Belarusului de către Rusia.

Conflictul din Ucraina, care durează de 10 luni, cel mai mare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a ucis zeci de mii de oameni, a alungat milioane de oameni din casele lor și a redus orașele la ruine.