• Atacurile rusești asupra centralelor electrice au lăsat milioane de oameni fără electricitate.
  • Zelenski a declarat că Moscova va încerca să facă ultimele zile din 2022 întunecate și dificile.
  • Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimie Zelenski, a declarat că Putin trebuie să revină la realitate și să recunoască faptul că Rusia este cea care nu dorește discuții.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă la negocieri cu privire la războiul din Ucraina și a acuzat Kievul și susținătorii săi occidentali pentru lipsa discuțiilor, o poziție pe care Washingtonul a respins-o anterior ca fiind o postură pe fondul atacurilor persistente ale Rusiei.

Suntem pregătiți să negociem cu toți cei implicați cu privire la soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem cei care refuzăm să negociem, ci ei”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1 într-un interviu difuzat duminică.

Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimie Zelenski, a declarat că Putin trebuie să revină la realitate și să recunoască faptul că Rusia este cea care nu dorește discuții.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rusia a atacat de una singură Ucraina și ucide cetățeni”, a scris pe Twitter consilierul, Mykhailo Podolyak. Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea”.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a declanșat cel mai sângeros conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Până în prezent, nu se întrevede prea mult un final al războiului. Kremlinul spune că va lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse, în timp ce Kievul spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat de pe tot teritoriul său.

Putin a declarat în trecut că Rusia este deschisă la negocieri, dar a precizat că acestea trebuie să se desfășoare în condițiile sale, ceea ce ar presupune ca Ucraina să se supună cerințelor Moscovei și să accepte anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene. Kievul, sprijinit de Occident, a precizat că acest lucru este inacceptabil.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, dar în octombrie, când ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat deschiderea pentru discuții, purtătorul de cuvânt al departamentului, Ned Price, a declarat în cadrul unei ședințe de presă obișnuite: