• Putin a dat vina pe Ucraina pentru bombardarea de către Rusia a infrastructurii civile.
  • „Da, noi facem asta. Dar cine a început?”, a spus Putin, care a ordonat invazia neprovocată a Ucrainei.
  • Cele mai importante grupuri pentru drepturile omului au denunțat atacurile Rusiei asupra infrastructurii Ucrainei ca fiind o crimă de război.

Cu un pahar de șampanie în mână, la o ceremonie de premiere la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Ucraina pentru campania de bombardamente a Rusiei care a vizat infrastructura civilă.

„Se face mult zgomot în legătură cu loviturile noastre asupra infrastructurii energetice a unei țări vecine”, a declarat Putin, potrivit BBC News. „Da, noi facem asta. Dar cine a început?”, a adăugat Putin, care a ordonat invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Printre alte incidente despre care se crede că au fost orchestrate de Ucraina, liderul rus a citat o explozie din octombrie care a avariat podul care leagă Rusia de Crimeea – peninsula de la Marea Neagră pe care Putin a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014. Rusia a acuzat Ucraina pentru explozia care a distrus parțial podul. La fel ca atacurile cu drone care au lovit luni baze aeriene aflate la sute de kilometri în Rusia, Kievul nu a revendicat public responsabilitatea pentru incidentul de pe pod, dar a sărbătorit explozia.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rusia a răspuns la aceste atacuri aparent ucrainene cu valuri de atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei – atacuri pe care cele mai importante grupuri de apărare a drepturilor omului le-au denunțat ca fiind crime de război. Dar Putin a declarat joi că criticile la adresa acțiunilor Rusiei „nu vor interfera cu misiunea noastră de luptă”.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile au lăsat milioane de oameni fără apă și electricitate, în timp ce în Ucraina începe iarna grea. „Atacând în mod repetat infrastructura energetică critică, știind că acest lucru îi va priva pe civili de accesul la apă, căldură și servicii de sănătate, Rusia pare să încerce în mod ilegal să creeze teroare în rândul civililor și să le facă viața nesustenabilă”, a declarat în această săptămână Iulia Gorbunova, cercetător principal pentru Ucraina la Human Rights Watch.

„Cu cele mai scăzute temperaturi de iarnă care urmează să vină, condițiile vor deveni și mai amenințătoare pentru viață, în timp ce Rusia pare să intenționeze să facă viața nesustenabilă pentru cât mai mulți civili ucraineni.”