- Armenia și Azerbaidjan își împart vina pentru lupte.
- Putin încearcă să dezamorseze situația, afirmă Kremlinul.
- Turcia promite sprijin pentru Azerbaidjan.
Cel puțin 49 de soldați armeni și 50 de militari azeri au fost uciși marți în cele mai sângeroase lupte dintre Azerbaidjan și Armenia de la războiul din 2020, a anunțat fiecare parte, ceea ce l-a determinat pe președintele rus Vladimir Putin să facă apel la calm.
Advertisment
Armenia și Azerbaidjanul, foste republici sovietice vecine, s-au acuzat reciproc pentru reluarea luptelor care au început peste noapte în mai multe puncte de-a lungul graniței lor, ceea ce a ridicat temerile privind un alt conflict armat major în zona fostei Uniuni Sovietice, în timp ce armata rusă este blocată în Ucraina. Rusia are trupe de menținere a păcii în zona de conflict azer-armeană, ca garant al unui acord care a pus capăt unui război de șase săptămâni în urmă cu doi ani din cauza enclavei disputate Nagorno-Karabah.
Armenia a declarat că Azerbaidjanul a bombardat orașele din apropierea graniței, inclusiv Jermuk, Goris și Kapan, forțând-o să răspundă. Baku a declarat că unitățile de sabotaj armenești au încercat să mineze pozițiile azere și au început să tragă.
Recomandări
De asemenea, a acuzat trupele armene că au tras cu armament greu, încălcând armistițiul încheiat marți. „Este dificil de supraestimat rolul Federației Ruse, rolul lui Putin personal”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Președintele depune, în mod natural, toate eforturile pentru a ajuta la detensionarea tensiunilor la graniță”.
Războiul Rusiei din Ucraina a subminat statutul său de garant al securității regionale, lăsând loc Azerbaidjanului să facă mai multe revendicări, a declarat Laurence Broers, membru asociat la Programul Rusia și Eurasia al think tank-ului Chatham House. Azerbaidjanul, care este legat din punct de vedere politic și cultural de Turcia, a obținut câștiguri teritoriale semnificative în 2020, recuperând terenuri pierdute în favoarea etnicilor armeni într-un război anterior din cauza Nagorno-Karabah, cu 30 de ani înainte.
„Din februarie, asistăm, de asemenea, la prăbușirea reputației Rusiei ca patron al securității și furnizor de securitate în regiune”, a spus Broers. „Acest lucru a creat o fereastră de oportunitate pentru Azerbaidjan, reamintind că rezultatul celui de-al doilea război din 2020 a lăsat treburi neterminate”.
Partenerii noștri