• Putin i-a transmis lui Biden că noi sancțiuni ar putea rupe legăturile dintre cele două țări.
  • În cadrul unei convorbiri telefonice, președintele rus a declarat că astfel de sancțiuni ar fi o „greșeală colosală”.
  • Între timp, Joe Biden i-a spus lui Putin că SUA și aliații săi vor răspunde decisiv la orice invazie în Ucraina.


Vladimir Putin l-a avertizat pe omologul său american, Joe Biden, că impunerea de noi sancțiuni în legătură cu Ucraina ar putea duce la o ruptură completă a relațiilor, informează BBC.

În cadrul unei convorbiri telefonice, joi seara târziu, președintele rus a declarat că astfel de sancțiuni ar fi o „greșeală colosală”.

Între timp, Joe Biden i-a spus lui Putin că SUA și aliații săi vor răspunde decisiv la orice invazie în Ucraina.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Convorbirea, solicitată de Rusia, a fost a doua conversație de acest fel a celor doi în această lună și a durat aproape o oră.

Ea a marcat cel mai recent efort de a dezamorsa tensiunile legate de granița de est a Ucrainei cu Rusia, unde oficialii ucraineni spun că au fost trimise peste 100.000 de soldați ruși.

Consolidarea a stârnit îngrijorare în Occident, SUA amenințându-l pe dl Putin cu sancțiuni „cum nu a mai văzut niciodată” dacă Ucraina va fi atacată.

Putin neagă invazia în Ucraina

Cu toate acestea, Rusia neagă că plănuiește să invadeze țara și spune că trupele sunt acolo pentru exerciții. Aceasta afirmă că are dreptul de a-și deplasa trupele liber pe propriul teritoriu.

Deși cele două părți au făcut un schimb de avertismente în timpul convorbirii, consilierul rus pentru politică externă Iuri Ușakov a declarat reporterilor la scurt timp după aceea că dl Putin a fost „mulțumit” de conversație. El a adăugat că aceasta a creat un „cadru bun” pentru viitoarele discuții.

Un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că tonul a fost „serios și substanțial”.

„Președintele Biden a reiterat faptul că un progres substanțial în aceste dialoguri poate avea loc doar într-un mediu de dezescaladare”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. „El a precizat clar că Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde decisiv dacă Rusia va continua să invadeze Ucraina”, a adăugat ea.

Noi discuții vor avea loc în luna ianuarie

Oficialii americani și ruși urmează să se întâlnească pentru discuții personale la Geneva luna viitoare, iar Casa Albă a declarat că dl Biden l-a îndemnat pe omologul său rus să caute o soluție diplomatică.

Într-un mesaj de sărbători înainte de convorbirea de joi, domnul Putin i-a spus domnului Biden că este „convins” că cei doi pot lucra împreună pe baza „respectului reciproc și a considerării intereselor naționale ale fiecăruia”.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este „în dispoziție pentru o conversație”. „Credem că numai prin discuții este posibil să se rezolve toate problemele imediate pe care le avem din belșug între noi”, a adăugat dl Peskov.