• Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat că Rusia ar fi putut pierde unul dintre ultimii săi aliați, după ce a indicat o relație dificilă cu China, fostul său susținător.
  • Lavrov, care vorbea sâmbătă la Adunarea Generală ONU, a refuzat să răspundă la întrebarea unui reporter, dacă China face presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt în curând războiului.
  • Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, prezent și el la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale ONU, a făcut apel la o încetare negociată a războiului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat că Rusia ar fi putut pierde unul dintre ultimii săi aliați, după ce a indicat o relație dificilă cu China, fostul său susținător. În ultimele zile, China și India, cândva prezentate ca națiuni prietene de către Kremlin, au făcut presiuni asupra lui Vladimir Putin, după cea mai mare escaladare a războiului din Ucraina de către președinte – inclusiv amenințări nucleare și mobilizare la nivel național.

Lavrov, care vorbea sâmbătă la Adunarea Generală ONU, a refuzat să răspundă la întrebarea unui reporter dacă China face presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt în curând războiului.

Lavrov a argumentat mai întâi cu privire la alegerea cuvintelor de către jurnalist înainte de a replica: „Spuneți cititorilor dumneavoastră că am evitat întrebarea”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, prezent și el la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale ONU, a făcut apel la o încetare negociată a războiului.

„China susține toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina. Prioritatea urgentă este facilitarea discuțiilor pentru pace”, a declarat Wang în fața Adunării, subliniind că Rusia și Ucraina ar trebui să facă eforturi concertate pentru „a împiedica criza să se extindă”.

Această schimbare față de declarațiile opace obișnuite ale Chinei reprezintă o aparentă sfidare la adresa prietenului de lungă durată Putin – cu care China a jurat o legătură „de nezdruncinat” la începutul războiului.

India, care are, de asemenea, legături economice istorice, precum și o serie de acorduri bilaterale de apărare cu Moscova, a sprijinit China.

Această schimbare de ton este departe de începutul invaziei ucrainene, când cele două națiuni au criticat cu voce tare sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, au refuzat să adopte aceste sancțiuni și au continuat să cumpere energie rusă. Dar liniile de salvare ale lui Putin au părut defecte în ultimele săptămâni – o evoluție pe care Casa Albă a numit-o „demnă de luat în seamă”.

La prima întâlnire la nivel înalt cu aliații săi, în timpul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, în Uzbekistan, Putin a fost furios când China și India au anunțat că sunt amândouă neliniștite în legătură cu invazia Ucrainei, potrivit unor surse citate de The Times.

Chinezul Xi Jinping a declarat că are „întrebări și îngrijorări” în legătură cu războiul din Ucraina, în timp ce premierul indian Narendra Modi l-a presat pe Putin să pună capăt războiului. Surprins de camerele de luat vederi, Modi i-a spus lui Putin: „Era de astăzi nu este o eră a războiului și am vorbit cu el la telefon despre acest lucru”.

Comentariile de sâmbătă de la Beijing și New Delhi subliniază izolarea crescândă a lui Putin și ridică întrebări cu privire la capacitatea Rusiei de a-și susține economia, care a fost susținută până acum de aliații săi. Până acum, Rusia s-a bazat puternic și pe aliatul Turcia, care a mediat între Occident și Rusia, dar și această relație dă semne de uzură.

În urma anunțului lui Putin potrivit căruia Rusia va organiza referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate, Turcia a emis un reproș sever.

„Un astfel de fapt împlinit ilegitim nu va fi recunoscut de comunitatea internațională. Dimpotrivă, ele vor complica eforturile de revitalizare a procesului diplomatic și vor adânci instabilitatea”, se arată în declarația Istanbulului.

„Ne reînnoim sprijinul pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, pe care le-am subliniat încă de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014, și ne reiterăm disponibilitatea de a acorda tot sprijinul necesar pentru a rezolva războiul în curs de desfășurare … prin negocieri pașnice.”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat pentru PBS că a simțit că a fost luat prin surprindere de ultimul anunț al lui Putin, spunând că a crezut că omologul său rus era pregătit să facă concesii. Cum China refuză să trimită echipament militar, Rusia nu se poate baza acum decât pe Coreea de Nord și Iranul, marginalizate din punct de vedere economic.

Furnizorul de apărare Iranul, care împărtășește, de asemenea, un dispreț profund față de Occident, în special față de SUA, și-a extins cooperarea militară cu Rusia de la invazia din Ucraina. Această consolidare a relațiilor dintre cele două națiuni izolate a devenit evidentă în ultimele săptămâni, după ce mai multe aeronave Shahed-136 construite de Iran – așa-numitele „drone sinucigașe” – au fost doborâte de forțele ucrainene.

Dar, aceste eșecuri politice, diplomatice și economice vin în timp ce Putin se confruntă, de asemenea, cu lovituri pe câmpul de luptă și cu proteste de amploare în țară.

Proteste împotriva mobilizării au izbucnit în întreaga țară după ce Putin a înrolat miercuri 300.000 de rezerviști în războiul său sângeros din Ucraina. Sute de demonstranți au fost arestați, în timp ce mii de persoane încearcă să fugă din țară.

Cozi uriașe s-au format la granițele cu Finlanda, Georgia și Mongolia, în timp ce bărbații se grăbesc să se căsătorească pentru a evita să fie recrutați. Zborurile au fost, de asemenea, perturbate, iar tarifele pentru călătoriile cu compania națională rusă Aeroflot au ajuns până la 10.000 de euro.