Putin își reunește aliații la Summit-ul BRICS. Care sunt subiectele principale pe care liderul de la Kremlin le va aborda

Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, Președintele Putin va întâmpina peste 20 de șefi de stat la summitul Brics al economiilor emergente. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, prim-ministrul indian Narendra Modi și Președintele iranian Masoud Pezeshkian, scrie BBC.

Kremlinul l-a numit unul dintre „cele mai ample evenimente de politică externă organizate vreodată” în Rusia. „Mesajul clar este că încercările de a izola Rusia au eșuat”, consideră Chris Weafer, partener fondator al firmei de consultanță Macro-Advisory.

BRICS înseamnă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Gruparea, adesea menționată ca o contrapondere la lumea condusă de Occident, s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită a fost, de asemenea, invitată să adere.

Țările BRICS reprezintă 45% din populația mondială. În total, economiile membrilor valorează mai mult de 28,5 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă aproximativ 28% din economia mondială.

Oficialii ruși au indicat că alte 30 de țări doresc să adere la Brics sau să caute legături mai strânse cu clubul. Unele dintre aceste națiuni vor lua parte la summit. Săptămâna aceasta, la Kazan, ne așteptăm să se vorbească mult despre faptul că BRICS reprezintă „majoritatea globală”.

Dornic să reducă presiunea sancțiunilor occidentale, liderul de la Kremlin va spera să convingă membrii Brics să adopte o alternativă la dolar pentru plățile globale.

„Multe dintre problemele cu care se confruntă economia Rusiei sunt legate de comerțul și plățile transfrontaliere. Și o mare parte din acestea sunt legate de dolarul american”, spune Weafer.

„Trezoreria SUA are o putere și o influență enorme asupra comerțului mondial, pur și simplu pentru că dolarul american este principala monedă de decontare a acestuia. Principalul interes al Rusiei este să elimine dominația dolarului american. Ea dorește ca țările Brics să creeze un mecanism comercial alternativ și un sistem de decontare transfrontalieră care să nu implice dolarul, euro sau oricare dintre monedele G7, astfel încât sancțiunile să nu mai conteze atât de mult.”

Există tensiuni între doi dintre cei mai noi membri ai Brics, Egiptul și Etiopia. Și, în ciuda discuțiilor despre detensionare, Iranul și Arabia Saudită au fost mult timp rivali regionali.

În timp ce Rusia, alimentată de un sentiment antioccidental, vorbește despre crearea unei „noi ordini mondiale”, alți membri ai Brics, precum India, doresc să păstreze relații politice și economice bune cu Occidentul.

La Kazan, sarcina lui Vladimir Putin va fi să treacă peste diferențe și să picteze o imagine de unitate, arătând în același timp publicului rus – și comunității internaționale – că țara sa este departe de a fi izolată.

Exit mobile version