• Bashar al-Assad a fost convins de Moscova să fugă în Rusia împreună cu familia sa, după avansul rapid al opoziției siriene.
  • Rebelii sirieni au anunțat pe 8 decembrie că au preluat controlul asupra capitalei Damasc, înlăturându-l pe Assad de la putere.
  • Agenții de informații ruși l-au scos pe Assad din Siria printr-o bază aeriană, pentru a evita capturarea sa de către rebeli.
  • Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a confirmat că Rusia îl adăpostește pe dictatorul sirian.

Moscova l-a convins pe dictatorul sirian Bashar al-Assad să fugă în Rusia împreună cu familia sa, după ce a realizat că regimul său era sortit să piardă în fața avansului rapid al opoziției, a relatat Bloomberg.

Fuga lui Assad

Rebelii sirieni au anunțat la 8 decembrie că au reușit să îl înlăture pe Assad de la putere în urma unei ofensive fulgerătoare în întreaga țară, care a culminat cu capturarea capitalei Damasc.

Assad a fost scos rapid din țară prin intermediul unei baze aeriene rusești de către agenții de informații ai Moscovei, pentru a evita capturarea sa de către rebeli, scrie Bloomberg. Transponderul avionului a fost probabil dezactivat pentru a evita să fie localizat, a declarat sursa publicației.

Recomandări

PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
NOI LEGI ÎN IRAN
MELONI CÂȘTIGĂ PUTERE
CINE MERGE-N GUVERN
FUGA LUI ASSAD

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a confirmat la 10 decembrie că Rusia îl adăpostește pe dictatorul sirian înlăturat.

Potrivit Bloomberg, președintele rus Vladimir Putin și-a interogat serviciile de securitate cu privire la incapacitatea lor de a detecta amenințarea tot mai mare la adresa regimului lui Assad până când a fost prea târziu.

Moscova și-a desfășurat trupele în Siria în 2015, oferind sprijin regimului Assad împotriva mai multor forțe antiguvernamentale. Damascul a sprijinit Kremlinul în timpul invaziei actuale din Ucraina.

Forțele ruse care operează în Siria au fost acuzate de ONU și de alte organizații de comiterea de crime de război în țară, inclusiv de bombardarea intenționată a spitalelor și de utilizarea de atacuri de tip „double-tap”, o tactică pe care Rusia a repetat-o în Ucraina.

Citește și