• Liderul rus va reînvia premiul „Mama Eroină”, care a fost instituit, pentru prima dată, în 1944, sub conducerea liderului sovietic Iosif Stalin.
  • Conform decretului emis luni, o plată unică de un milion de ruble (16.400 de dolari) va fi „acordată unei mame, cetățean al Federației Ruse, care a dat naștere și a crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”.
  • Populația Rusiei este în declin de zeci de ani, iar cifrele publicate în iulie de agenția de stat de statistică Rosstat arată că aceasta a scăzut la 145,1 milioane de locuitori.

Vladimir Putin le oferă mamelor din Rusia bani și un titlu onorific, în timp ce țara sa se confruntă cu un deficit demografic, potrivit Newsweek.

Liderul rus va reînvia premiul „Mama Eroină”, care a fost instituit, pentru prima dată, în 1944, sub conducerea liderului sovietic Iosif Stalin și care a fost acordat, la acea vreme, la peste 400.000 de femei înainte de a fi eliminat după căderea URSS în 1991.

Conform decretului emis luni, o plată unică de un milion de ruble (16.400 de dolari) va fi „acordată unei mame, cetățean al Federației Ruse, care a dat naștere și a crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Premiul este acordat cu condiția ca ceilalți nouă copii să fie încă în viață. Cu toate acestea, se vor face excepții pentru mamele ai căror copii au murit sau au fost dați dispăruți „în apărarea Patriei” sau în îndeplinirea „serviciului militar sau a unei îndatoriri civile”.

Decretul le ordonă destinatarilor să poarte distincția – o stea cu cinci colțuri care înconjoară emblema de stat a Rusiei, alături de mențiunea Mama Eroină – pe partea stângă a pieptului.

Populația Rusiei este în declin de zeci de ani, iar cifrele publicate în iulie de agenția de stat de statistică Rosstat arată că aceasta a scăzut la 145,1 milioane de locuitori.

Aceasta a urmat unei scăderi medii de 86.000 de persoane pe lună în primele șase luni ale anului – un record.

Se estimează că populația Rusiei va scădea la aproximativ 132 de milioane de locuitori în următoarele două decenii, iar Organizația Națiunilor Unite preconizează că, în cel mai rău caz, populația sa s-ar putea înjumătăți, ajungând la doar 83 de milioane de locuitori până la începutul secolului viitor.