Putin majorează cheltuielile pentru apărare cu 25%. Rusia va atinge un record istoric în 2025 pe fondul intensificării eforturilor militare

Rusia plănuiește să majoreze cheltuielile pentru apărare cu 25%, atingând cel mai ridicat nivel din istorie, în contextul în care Vladimir Putin promite să-și intensifice eforturile de război în Ucraina și să sporească tensiunile cu Occidentul, scrie The Guardian.

Conform noilor proiecte bugetare publicate pe site-ul parlamentului rus, bugetul de apărare va ajunge în 2025 la un record de 13,5 miliarde de ruble (109 miliarde de lire sterline), cu aproximativ 3 miliarde de ruble mai mult decât în acest an, când s-a atins deja un maxim istoric. În ansamblu, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din totalul bugetului Rusiei, ajungând la 41,5 miliarde de ruble.

Acest buget subliniază adoptarea de către Putin a unui model economic denumit „keynesianism militar”, caracterizat printr-o creștere masivă a cheltuielilor pentru armată. Acest model a alimentat războiul din Ucraina, a stimulat consumul intern, dar a și crescut inflația.

„Această majorare confirmă că economia Rusiei a intrat pe un curs de război, iar chiar dacă conflictul din Ucraina s-ar încheia curând, fondurile alocate armatei și sectorului de apărare vor rămâne o prioritate absolută”, a comentat Bell, o importantă publicație economică rusă. De asemenea, se estimează că cheltuielile militare și de securitate vor depăși semnificativ investițiile în educație, sănătate, politici sociale și dezvoltarea economică națională.

În contrast, cheltuielile sociale sunt prognozate să scadă cu 16%, de la 7,7 miliarde de ruble în 2024, la 6,5 miliarde în 2025, potrivit documentului bugetar.

Planul ambițios al Rusiei pentru creșterea bugetului militar a stârnit îngrijorări în rândul strategiilor europeni, care recunosc acum că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung. Între timp, Ucraina se confruntă cu incertitudinea legată de sprijinul viitor din partea aliaților săi occidentali.

Acest context a amplificat încrederea Moscovei, unde Putin a declarat luni că „toate obiectivele stabilite” în ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială vor fi realizate. De-a lungul ultimului an, discursurile liderului rus au devenit tot mai triumfale, pe măsură ce trupele sale înregistrează progrese lente, dar constante, în estul Ucrainei. Recent, el a adoptat o poziție fermă, cerând capitularea necondiționată a Ucrainei și insistând asupra „denazificării” și demilitarizării acesteia, precum și asupra adoptării unui statut neutru.

În ciuda acestei creșteri a încrederii, analiștii avertizează că perspectivele economice pe termen lung pentru Rusia sunt mult mai pesimiste comparativ cu perioada anterioară invaziei. Orientarea Kremlinului către China și alte piețe, alături de ocolirea sancțiunilor, nu pot compensa pierderea accesului la piețele și tehnologiile occidentale.

Pe fondul acestui boom al cheltuielilor militare, inflația a crescut semnificativ în Rusia, forțând banca centrală să majoreze ratele dobânzilor, în timp ce țara se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, pe măsură ce resursele economice și umane sunt direcționate masiv către armată.

Exit mobile version