• Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că, dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2.
  • Vorbind cu reporterii după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan, Putin a dat vina pe ceea ce a numit agenda verde” pentru criza energetică și a insistat că Rusia își va îndeplini obligațiile energetice.
  • Concluzia este că, dacă aveți un impuls, dacă vă este atât de greu, ridicați sancțiunile asupra Nord Stream 2, care reprezintă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, apăsați butonul și totul va porni”, a spus Putin.

Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că, dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2.

Vorbind cu reporterii după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan, Putin a dat vina pe ceea ce a numit agenda verde” pentru criza energetică și a insistat că Rusia își va îndeplini obligațiile energetice.

Concluzia este că, dacă aveți un impuls, dacă vă este atât de greu, ridicați sancțiunile asupra Nord Stream 2, care reprezintă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, apăsați butonul și totul va porni”, a spus Putin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Nord Stream 2, care se află pe fundul Mării Baltice aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost construit în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu-l mai continue cu doar câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut de peste două ori de la începutul anului, pe fondul scăderii livrărilor din Rusia. Creșterea prețurilor din acest an a afectat deja consumatorii aflați în dificultate și a forțat unele industrii să oprească producția.

Europa a acuzat Rusia că armează aprovizionarea cu energie ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic, iar sancțiunile au împiedicat operațiunile gazoductului Nord Stream 1.

Rusia a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări, inclusiv Bulgaria și Polonia, deoarece acestea au refuzat să plătească în ruble și nu în moneda contractului.

De asemenea, gigantul rus Gazprom a declarat la începutul acestei luni că gazoductul Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, va rămâne închis, deoarece o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor gazelor.