• Rusia amenință cu implicarea directă a NATO în caz de lovituri pe teritoriul său.
  • Ministerul Apărării „va oferi o serie de răspunsuri”, a declarat Vladimir Putin.
  • Kremlinul consideră furnizarea de rachete cu rază lungă o escaladare majoră a conflictului.
  • Oficialii ruși consideră că războiul intră în cea mai periculoasă fază.
  • Kremlinul avertizează că va răspunde proporțional la orice amenințare percepută.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Ministerul Apărării al țării lucrează la o strategie privind modul de răspuns în cazul în care NATO ajută Ucraina să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune, conform POLITICO.

Avertismentul Kremlinului

În timpul unui interviu la televiziunea de stat rusă, Putin a declarat că este prea devreme pentru a spune exact cum va contracara Rusia o astfel de mișcare, dar Moscova va trebui să răspundă în consecință.

Ministerul rus al Apărării „se gândește cum să răspundă la posibilele lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei”, a spus Putin. „Va oferi o serie de răspunsuri”, a adăugat el.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

În timp ce războiul din Ucraina se apropie de cea de-a treia aniversare, oficialii ruși spun că acesta intră acum în cea mai periculoasă fază.

Moscova semnalează NATO și aliaților în ultimele săptămâni că, dacă dau permisiunea Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete furnizate de Occident, atunci Kremlinul va considera că este o escaladare majoră.

Luna trecută, Putin a declarat că un astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară și personalul NATO ar trebui să fie implicate în țintirea și lansarea rachetelor.

Implicațiile pentru conflictul din Ucraina

Aceste avertismente vin într-un moment crucial al conflictului. Ucraina a solicitat în mod repetat aliaților săi occidentali să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a contracara avantajul strategic al Rusiei. 

Totuși, țările NATO au fost reticente până acum să furnizeze astfel de sisteme.

SUA a furnizat rachete ATACMS cu o rază de acțiune de aproximativ 300 km, Marea Britanie și Franța au livrat rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP cu o rază de aproximativ 250 km, însă aceste rachete au fost furnizate Ucrainei cu condiția să nu fie folosite pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.

Citește și