• Rusia continuă să monotorizeze cu atenție criza din Afganistan.
  • Serghei Lavrov, a declarat că Administraţia de la Moscova se opune ideii poziţionării de trupe americane în ţări din Asia Centrală.
  • Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite.

Rusia continuă să monotorizeze cu atenție situația crizei din Afganistan, însă Putin, citat de CNN, susține că Rusia nu va avea intenții militare în această țară.

„Nici nu trebuie să spun faptul că nu intenţionăm să ne implicăm în afacerile interne ale Afganistanului, cu atât mai puţin să implicăm forţele noastre armate într-un conflict”, a declarat Vladimir Putin la un eveniment al partidului Rusia Unită.

„Uniunea Sovietică a avut propria experienţă în Afganistan. Am învăţat lecţiile necesare”, a subliniat Vladimir Putin, referindu-se la conflictul militar cu grupuri insurgente afgane din anii 1980.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Administraţia de la Moscova se opune ideii poziţionării de trupe americane în ţări din Asia Centrală care au frontieră cu Afganistanul şi Rusia.

Statele Unite şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august. În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.