• Rusia va face tot posibilul pentru a rămâne cel mai mare producător de grâu din lume, a declarat președintele rus Vladimir Putin, citat de BTA.
  • El a respins încă o dată acuzațiile potrivit cărora Moscova blochează exporturile agricole din Ucraina.
  • De asemenea, președintele rus a acuzat din nou Occidentul că este responsabil de creșterea prețurilor și de problemele alimentare la nivel mondial.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a rămâne cel mai mare producător de grâu din lume, citat de BTA.

Departamentul american al Agriculturii se așteaptă ca Rusia să producă 80 de milioane de tone de grâu în acest an, cu 6,4% mai mult decât anul trecut, cu o ușoară scădere a suprafeței plantate.

Așteptările lui Putin sunt mult mai optimiste. Pe 12 mai, el a anunțat că Rusia va produce o cantitate record de 87 de milioane de tone de grâu, îmbunătățind precedenta realizare istorică de 85,9 milioane de tone realizată în 2020.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Este important de remarcat că așteptările lui Putin includ și cedările din Crimeea.

La rândul său, Ucraina consideră că peninsula anexată de Rusia în 2014, precum și regiunile separatiste Luhansk și Donețk, fac parte din teritoriul său suveran.

În contrast puternic cu optimismul lui Putin, Departamentul american al Agriculturii se așteaptă ca producția de grâu în țara invadată de armata rusă să scadă cu 35%, la 21,5 milioane de tone.

În același timp, Kievul acuză armata rusă că fură sau distruge în mod deliberat grânele ucrainene, dar și că blochează accesul producătorilor ucraineni de cereale la Kherson și la porturile din Marea Azov.

Între timp, s-a aflat astăzi că Grecia dorește să furnizeze nave pentru a ajuta la exportul de cereale din porturile ucrainene rămase în Marea Neagră.

Acest lucru a fost anunțat astăzi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la summitul de la Madrid.