• Vladimir Putin a organizat azi o paradă militară, la Moscova
  • Evenimentul care marchează Ziua Victoriei împotriva Germaniei Naziste din Al Doilea Război Mondial a fost amânat de pe 9 mai, pe 24 iunie, din cauza epidemiei de Covid-19
  • Parada are o însemnătate importantă pentru Putin, fiind organizată chiar înaintea votului decisiv de pe 1 iulie, care ar putea stabili că președintele poate rămâne la putere până în 2036

O paradă militară extravagantă, menită să marcheze Ziua Victoriei, a avut loc miercuri la Moscova, în condițiile în care președintele Vladimir Putin pare să își consolideze sprijinul popular, înaintea unui referendum național care l-ar putea ține la putere până în 2036.

Parada anuală este de obicei organizată pe 9 mai. Putin a planificat inițial o sărbătoare majoră, invitând lideri precum președintele francez Emmanuel Macron și președintele chinez Xi Jinping.

Dar, la fel ca multe evenimente publice de pe glob, evenimentul a fost amânat pe fondul epidemiei de coronavirus. Kremlinul a întârziat evenimentul după ce o scrisoare de la organizațiile veteranilor a exprimat îngrijorări cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le poate prezenta un astfel de eveniment.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Mulți lideri străini au ales să rămână departe de eveniment, dar lideri ai mai multor foști state sovietice au fost prezenți miercuri, inclusiv președintele belarus Alexander Lukashenko, un sceptic proeminent al coronavirusului.

Publicul din acest an pe Piața Roșie a fost redus semnificativ, câte două sau trei locuri au rămas goale pentru a separa grupurile de invitați. Mulțimea s-a strâns în afara pieței pentru a urmări tancurile, în ciuda apelurilor primarului din Moscova, Serghei Sobyanin, de a rămâne acasă și a viziona parada la TV.

Putin a fost înconjurat de veterani care au trebuit să fie carantinați timp de 14 zile într-o stațiune de sănătate din afara Moscovei, a precizat Kremlinul.

La paradă au participat peste 14.000 de militari, printre care și contingente internaționale, din India, Mongolia, China și fostele republici sovietice din Asia Centrală.

Parada este semnificativă pentru președintele rus în acest an, acesta aflându-se în fața unui vot național cu privire la modificarea constituției Rusiei, ceea ce ar putea reseta perioadele sale prezidențiale și i-ar putea deschide calea pentru a rămâne la putere până în 2036.

Votul respectiv a fost programat inițial pentru 22 aprilie, dar a fost amânat din cauza coronavirusului.