• Erdoğan a avut convorbiri separate cu liderii Rusiei și Ucrainei pe tema transportului maritim de cereale, sporind speranțele de progres.
  • Rusia blochează porturile ucrainene de la înecputul invaziei.
  • Acum, milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în depozite.

Liderii Rusiei și Ucrainei au avut luni convorbiri separate cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, Discuțiile au avut ca temă planurile de redeschidere a unor rute sigure pentru transportul maritim de cereale prin Marea Neagră.

Convorbirile telefonice ale lui Erdoğan cu Putin și Zelenski vor spori speranțele că acesta face progrese în vederea intermedierii unui acord care ar permite reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene.

„Președintele Erdogan a remarcat că a venit timpul ca Națiunile Unite să ia măsuri pentru planul privind formarea unor coridoare sigure prin Marea Neagră pentru exportul de cereale”, se arată într-un text turc de la convorbirea sa cu președintele Rusiei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rusia blochează porturile ucrainene de când Putin a decis să invadeze la sfârșitul lunii februarie. Ucraina, cunoscută cândva ca fiind grânarul Europei, este un exportator agricol important, iar o mare parte din cerealele sale sunt trimise în mod tradițional către țări dependente de importuri precum Egipt, Tunisia și Algeria. Acum, milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în depozite.

ONU și Turcia încearcă să medieze discuțiile pentru a relua exporturile cruciale de cereale ale Ucrainei. Dar tensiunile sunt foarte mari din cauza acuzațiilor de furt de provizii, pe care Moscova le neagă: Ministerul ucrainean al afacerilor externe estimează că forțele rusești au luat cel puțin 400.000 de tone de cereale din țară de la invazia din februarie.

Milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în depozite

Kremlinul a precizat că apelul a avut loc „în ajunul viitoarei reuniuni la nivel înalt ruso-turce din viitorul apropiat”. Autoritățile ruse au indicat că Putin este pregătit pentru discuții față în față cu Erdoğan. Comunicatul a adăugat că „a continuat un schimb de opinii privind situația din jurul Ucrainei, inclusiv în contextul coordonării eforturilor de asigurare a siguranței navigației în Marea Neagră și a exporturilor de cereale către piețele mondiale”.

De asemenea, Erdoğan a vorbit cu Zelenski despre coridoarele sigure pentru transportul maritim. Acesta a afirmat că Turcia „continuă să lucreze la planul ONU menit să se asigure că cerealele din Ucraina ajung pe piețele mondiale”.

Zelenski a scris pe Twitter după conversație că cei doi lideri „au discutat despre importanța deblocării porturilor [ucrainene] și a reluării exporturilor de cereale”. El a adăugat că cele două părți ar trebui „să împiedice Rusia să ne ia cerealele din [teritoriile ocupate temporar]”.

Acest lucru lasă să se înțeleagă că Kievul este îngrijorat de faptul că Moscova ar putea stabili noi rute comerciale din porturile ucrainene ocupate, cum ar fi Berdansk. De asemenea, Rusia ar putea exporta cerealele despre care Ucraina spune că au fost furate în locuri precum Turcia.

Cu toate acestea, faptul că atât Putin, cât și Zelenski s-au angajat în public cu liderul turc pe această temă în aceeași zi este de natură să crească speranța că este posibil să se facă progrese în direcția unui acord.