• Luni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear și că nu ar trebui să fie declanșat niciodată un astfel de război.
  • Putin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), la mai bine de cinci luni de la începerea războiului împotriva Ucrainei.
  • Îngrijorarea internațională privind riscul unei confruntări nucleare a crescut de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităților”, declara, în martie, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, citat de The Jerusalem Post.

Luni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear și că nu ar trebui să fie declanșat niciodată un astfel de război.

Putin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), la mai bine de cinci luni de la începerea războiului împotriva Ucrainei.

Recomandări

MESIA REPUBLICANILOR
AVIOANE RUSEȘTI LÂNGĂ UK
ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA M. NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?

„Pornim de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui declanșat niciodată, iar noi susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a spus el.

Îngrijorarea internațională privind riscul unei confruntări nucleare a crescut de când Rusia a invadat Ucraina

Într-un discurs rostit la începutul invaziei, Putin s-a referit cu insistență la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat puterile externe împotriva oricărei încercări de intervenție.

„Oricine încearcă să ne împiedice … trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și vă va duce la astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”, a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în stare de alertă maximă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Atât politicienii din Rusia, cât și cei din Statele Unite au vorbit public despre riscul unui al treilea război mondial. Directorul CIA, William Burns, a declarat, în aprilie, că, având în vedere eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, „niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”.

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări existențiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un „război prin procură” împotriva sa prin înarmarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni Moscovei.

Anterior, luni, o sursă din ministerul rus de externe a pus la îndoială seriozitatea comentariilor președintelui american Joe Biden, care a cerut discuții privind un cadru de control al armelor nucleare pentru a înlocui un tratat care expiră în 2026.

În aprilie, Rusia a efectuat un prim test de lansare a noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabilă să organizeze atacuri nucleare împotriva Statelor Unite și a declarat că intenționează să desfășoare aceste arme până în toamnă.

Îndeamnă statele nucleare să acționeze „în mod responsabil”

Premierul japonez Fumio Kishida a îndemnat, luni, toate statele nucleare să se comporte „în mod responsabil” în eforturile de neproliferare, într-un moment în care a declarat că drumul către o lume fără arme nucleare a devenit mult mai dificil.

Kishida, liderul singurei națiuni care a suferit atacuri nucleare în timp de război, a avertizat că diviziunile globale se adâncesc, în special de la invazia Rusiei în Ucraina, Putin evocând încă de la începutul conflictului posibilitatea unui atac nuclear.

De asemenea, Coreea de Nord, care a efectuat numeroase teste cu rachete în acest an, se crede că se pregătește pentru un test nuclear.

„Lumea este îngrijorată de faptul că amenințarea catastrofei utilizării armelor nucleare a apărut din nou”, a spus prim-ministrul japonez, într-un discurs. „Trebuie spus că drumul către o lume fără arme nucleare a devenit brusc și mai anevoios.”

Primul lider japonez care a făcut acest lucru

Premierul japonez Fumio Kishida a luat cuvântul la Conferința de revizuire a părților la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) de la Națiunile Unite din New York, fiind primul lider japonez care a făcut acest lucru.

Originar din Hiroshima, care, la 6 august 1945, a devenit primul oraș din lume care a suferit un bombardament nuclear în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Kishida a făcut din neproliferarea nucleară un fel de cauză. Al doilea bombardament nuclear, cel de la Nagasaki, a avut loc trei zile mai târziu.

Kishida era ministru de externe când președintele american Barack Obama a vizitat Hiroshima în 2016, fiind primul președinte american în exercițiu care a făcut acest lucru și a ales Hiroshima ca loc pentru summitul Grupului celor șapte națiuni de anul viitor.

„Din acest punct de vedere, susținem negocierile privind controlul armelor și reducerea nucleară între Statele Unite și Rusia și încurajăm discuții similare între Statele Unite și China.”

El a spus că alte eforturi ar trebui să includă creșterea transparenței în ceea ce privește armele nucleare, consolidarea eforturilor precum tratatul de neproliferare și a anunțat crearea unui fond de zece milioane de dolari pentru a educa liderii cu privire la pericolele armelor nucleare.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, luni, că va vizita Hiroshima cu ocazia aniversării din 6 august.

Acordul nuclear este cel mai bun pentru SUA, pentru Iran, pentru lume

O revenire la acordul nuclear din 2015 rămâne cel mai bun rezultat pentru Statele Unite, Iran și întreaga lume, a mai declarat, luni, secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul discuțiilor globale de neproliferare de la Națiunile Unite.

Blinken a repetat, de asemenea, un avertisment al SUA potrivit căruia Coreea de Nord se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, anterior, că Washingtonul este pregătit să schițeze un nou acord cu Rusia privind armele nucleare și a cerut Moscovei să își demonstreze capacitatea de a negocia cu bună credință în cadrul discuțiilor care au început luni.