• Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord pentru prima dată în 24 de ani, marcând parteneriatul din ce în ce mai puternic dintre cele două state nucleare.
  • Această cooperare a fost criticată de SUA și aliații săi, care susțin că violează rezoluțiile ONU.
  • În cadrul acestei vizite, Rusia și Coreea de Nord ar putea semna un acord de cooperare.

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord marți și miercuri pentru prima dată în 24 de ani, au anunțat cele două țări, subliniind parteneriatul pe care cele două state nucleare l-au consolidat de la invazia în Ucraina, scrie Reuters.

Liderul coreean Kim Jong Un a lansat invitație pentru Putin în timpul unei vizite în Rusia, în septembrie anul trecut. Putin a vizitat Phenianul ultima oară în iulie 2000.

 Rusia și Coreea de Nord ar putea semna un acord de cooperare în timpul acestei vizite, care ar putea include probleme de securitate, potrivit consilierului de politică externe al lui Putin, Yuri Ushakov. Tot el a menționat că acordul nu ar fi îndreptat împotriva niciunei alte țări.

Recomandări

LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA

Orice acord va „sublinia prevederile pentru viitoarea cooperare și va fi semnată luând în calcul ce s-a întâmplat între cele două țări în ultimii ani – în ceea ce privește politica internațională, economia…și bineînțeles, problemele de securitate”.

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belusov, ministrul de Externe Sergei Lavrov și omul de referință al lui Putin în domeniul Energiei, viceprim-ministrul Alexander Novak, fac parte din delegație.

După Coreea de Nord, Putin va vizita Vietnamul pe 19-20 iunie, a anunțat Kremlinul. Ambele vizite erau așteptate, deși datele nu au fost anunțate anterior.

Rusia a făcut tot posibilul pentru a face publică „renașterea” relației sale cu Coreea de Nord de când a început războiul în Ucraina, provocând astfel o mare neliniște pentru SUA și pentru aliații săi din Europa și Asia.

Washington-ul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru a lupta în Ucraina, deși Phenianul și Moscova au respins acuzațiile în mod constant.

Pentru Putin – care spune că Rusia este prinsă într-o bătălie existențială cu Occidentul pe Ucraina – relația cu Kim îi permite să „înțepe” Occidentul și aliații săi asiatici.

Rusia folosește armele Coreei de Nord în Ucraina

Evaluările ONU au concluziat că cel puțin o rachetă balistică lansată din Rusia asupra unui oraș din Ucraina, în luna ianuarie, a fost fabricată în Coreea de Nord. Oficialii ucraineni au spus că au numărat în jur de 50 de astfel de rachete livrate Rusiei de către Coreea de Nord.

„Lista țărilor dispuse să-l primească pe Putin este mai scurtă ca oricând, dar pentru Kim Jong Un, această vizită este o victorie”, spune Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Nu doar că îmbunătătește statutul Coreei de Nord în rândul țărilor care se împotrivesc ordinii mondiale conduse de SUA, dar îl ajută și pe Kim să-și consolideze legitimitatea internă”.

Vice-ministrul de Externe din Coreea de Sud, Kim Hong-kyun, a discutat cu Secretarul de Stat Adjunct al SUA, Kurt Campbell,  într-un apel telefonic de urgență, despre planul lui Putin de a vizita Nordul.

Ministrul sud-coreean și-a exprimat îngrijorarea că vizita ar avea drept rezultat o cooperare militară sporită între Phenian și Moscova, despre care a spus că violează rezoluțiile ONU.

Rusia, pe de altă parte, susține că va coopera cu Coreea de Nord și își va dezvolta relația în maniera pe care o va alege și nu va accepta direcții de la nicio țară, cu atât mai puțin de la SUA.

Citește și