• Rusia vrea să naționalizeze Yandex. În vederea alegerilor din 2024, guvernul de la Moscova ar vrea ca ”Google-ul rusesc” să se distanțeze de filialele sale internaționale.
  • Putin ar încerca pună în fruntea companiei un șef de stat major care i-a fost fidel în timpul rebeliunii Wagner.
  • Fondatorul Yandex, Arkady Voloj, a criticat pentru prima oară public invadarea Ucrainei.

Rusia vrea să naționalizeze Yandex. În vederea alegerilor din 2024, guvernul de la Moscova ar vrea ca ”Google-ul rusesc” să se distanțeze de filialele sale internaționale, printre care și Yango, Uberul israelian. Potrivit legii rusești, compania are obligația să furnizeze toate datele utilizatorilor FSB-ului, inclusive ale celor din străinătate. Compania a fost deja amendată de mai multe ori pentru că nu a făcut-o, susține că ethnic nu poate face acest lucru, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Fondatorul Yandex are cuțitul la os

CEO-ul grupului, Artem Savinovsky a fost amendat pentru că nu a respectat legile cenzurii din Rusia. Iar fondatorul companiei, Arkady Voloj, care s-a retras din conducere după ce Rusia a invadat Ucraina, a criticat public zilele trecute ofensiva ”barbară”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

”Sunt total împotriva invadării barbare a Ucrainei, unde, la fel ca mulți alții, am prieteni și familie. Sunt îngrozit de faptul că în fiecare zi zboară bomve în casele ucrainenilor. În ciuda faptului că nu am trait în Rusia din 2014, înțeleg că trebuie să impărtățesc responsabilitatea pentru acțiunile țării. Sunt multe motive pentru care a trebuit să păstrez tăcerea. Puteți discuta despre momentul declarației mele, dar nu despre substanța ei. Sunt împotriva războiului.”, a declarat Voloj, citat de CNN.


Potrivit ISW, declarația lui Voloj, care se descrie ca un bărbat născut în Kazahstan, antreprenor israelian, IT-ist, investitor și filantrop, surse din Rusia consideră că este făcută în contextul în care se fac progrese de către Kremlin pentru a-i naționaliza compania.


Think-tank-ul mai scrie că este posibil ca Yandex să fie condus de unui dintre adjuncții de stat major ai președinției ruse, Serghei Kiriyenko, pe care Putin ar încerca să îl recompenseze pentru fidelitate, în special după rebeliune agrupului Wagner din 24 iunie.