• În timp ce UE a dat undă verde în ianuarie produselor fabricate din larve sau lăcuste, autoritățile din Qatar au comunicat oficial joi seară pe această temă.
  • Produsele pe bază de insecte nu ,,îndeplinesc standardele tehnice ale alimentelor halal” permise musulmanilor, a declarat Ministerul Sănătății din Qatar.
  • Autoritățile precizează că anunţul vine ca urmare a „deciziei anumitor ţări de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară” .

Qatarul, o ţară din Goful Persic majoritar musulmană, şi-a reafirmat interdicţia, din motive religioase, de a consuma insecte, după ce la începutul lunii ianuarie Uniunea Europeană a aprobat o nouă insectă pentru consum, potrivit Le Fiagro.

Produsele pe bază de insecte nu corespund exigenţelor normelor tehnice ale alimentelor halal” , autorizate pentru musulmani, a informat Ministerul Sănătăţii din Qatar într-un comunicat de presă. Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului şi recomandările autorităţilor competente interzic consumul de insecte sau de proteine şi suplimentele extrase din insecte” , se mai arată în comunicat.

În acelaşi document se precizează că anunţul vine ca urmare a deciziei anumitor ţări de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară” .

Recomandări

POLITICO: IOHANNIS „VÂNEAZĂ” JOB DE TOP
BĂLAN POATE ASIGURA VOT ELECTRONIC
A.I. ÎȚI ADUCE AMINTIRILE DIN COPILĂRIE
ALTMAN ÎNCEPE TRAINING CU URMĂTORUL MODEL A.I.
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GEORGIA
DEFICITUL BUGETAR S-A DUBLAT

Viermi de făină

Ministerul Sănătăţii din Qatar nu menţionează despre ce ţară este vorba, dar la începutul lunii ianuarie Comisia Europeană a aprobat un nou aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar, după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic, viermele de făină şi lăcusta migratoare. Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Sursă de proteine

Insectele sunt de mult timp o sursă de proteine ieftine pentru anumite comunităţi din întreaga lume şi consumul lor s-a extins ca urmare a presiunilor trecute pentru a găsi alternative la carne şi celelalte alimente asociate cu un nivel ridicat de gaze cu efect de seră.

Menționat în Coran

Religia islamică nu interzice în mod clar consumul de insecte, potrivit teologilor musulmani. Majoritatea dintre aceştia estimează că lăcustele sunt halal sau permise, în măsura în care sunt pomenite în Coran, însă numeroşi teologi musulmani resping celelalte insecte din cauză că sunt considerate impure.

Ministerul Sănătăţii din Qatar precizează în comunicatul său că gradul de conformare a alimentelor cu regulile halal a fost verificat de organismele islamice acreditate de către minister şi de laboratoarele acreditate la nivel internaţional” .

În România, ministrul Agriculturii se opune introducerii insectelor în alimentaţie.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră”, a declarat ministrul Agriculturii în cadrul unor interviuri televizate. 

În 2021, Comisia Europeană a aprobat lăcustele pentru consum alimentar, urmând ca în 2022 să fie introdus în alimentaţie şi greierele. Pe lângă acestea, se poate consuma viermele galben de făină.