Qatar își cere scuze după ce mai multe femei au fost examinate ginecologic forțat

Qatar-plane

Qatar-plane

Guvernul din Qatar și-a recunoscut greșeala în cazul incidentului în urma căruia 13 femei au fost supuse unor examinări ginecologice forțate, fără să li se spună motivul, anunță LeMonde.

Întâmplarea a avut loc după ce personalul de pe Aeroportul Internațional Hamad a găsit un nou-născut abandonat într-o toaletă.

Autoritățile spun că regretă încălcarea libertăților individuale și motivează că în acest mod au putut preveni „evadarea autorilor unei infracțiuni oribile”.

„Chiar dacă scopul acestor examinări de urgență a fost acela de a preveni evadarea autorilor unei infracțiuni oribile, statul Qatar regretă încălcarea libertăților individuale pe care această acțiune le-ar fi putut provoca călătorilor”, se arată într-o declarație a oficialilor din Qatar.

Premierul Khaled Ben Khalifa Al Thani a dat asigurări că va fi efectuată o anchetă „completă și transparentă” . El a adăugat că Qatarul este „angajat să asigure siguranța și confortul tuturor pasagerilor care trec prin țară”.

Reamintim faptul că pe 2 octombrie, agenții de pe aeroportul din Doha au debarcat mai multe femei, pasagere ale unui zbor spre Sydney, forțându-le apoi să facă examinări ginecologice pentru a încerca să stabilească dacă vreuna dintre acestea au născut recent, după descoperirea unui nou-născut abandonat în toaletele terminalului. 

Incidentul a declanșat un conflict diplomatic între Australia și Doha, autoritățile din Canberra protestând ferm pentru relele tratamente aplicate cetățenilor săi.

Exit mobile version