• Ministrul de Externe din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a discutat în urmă cu câteva zile prin telefon cu Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Siguranţă Naţională
  • Luni, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani s-a întâlnit la Teheran cu preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, şi cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
  • Hassan Rohani i-a transmis lui Mohammed bin Abdulrahman Al Thani că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile

Guvernul din Qatar a propus facilitarea dialogului între Statele Unite şi Iran, pentru revenirea la respectarea în totalitate a prevederilor Acordului nuclear iranian şi pentru reducerea tensiunilor, afirmă oficiali de la Doha citaţi de site-ul Axios.com.

Ministrul de Externe din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a discutat în urmă cu câteva zile prin telefon cu Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Siguranţă Naţională, şi cu Robert Malley, emisarul special american pentru Iran.

Luni, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani s-a întâlnit la Teheran cu preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, şi cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, despre modalităţi de reluare a contactelor cu Administraţia SUA.

Recomandări

DEIF, ȚINȚA UNUI ATAC ÎN GAZA
JO24 DAU PESTE CAP ZIUA NAȚIONALĂ A FRANȚEI
DUA LIPA ÎȘI VINDE BILETELE ÎN 5 MINUTE
CUM AFECTEAZĂ CANICULA ECONOMIA?
RUSIA RĂMÂNE FĂRĂ MILITARI
NETANYAHU ÎNTÂRZIE ACORDUL DE PACE

Hassan Rohani i-a transmis lui Mohammed bin Abdulrahman Al Thani că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Iranul va reacţiona doar la acţiuni pozitive ale ţărilor care au semnat Acordul nuclear din 2015, a afirmat miercuri liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, referindu-se la perspectiva anulării sancţiunilor impuse de Statele Unite. „Iranul a auzit o serie de vorbe frumoase şi promisiuni. Acum a venit momentul faptelor. Dacă vedem acţiuni de cealaltă parte, vom acţiona şi noi. Republica Islamică nu se va mulţumi doar cu promisiuni”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul a avertizat că va bloca accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţii atomice dacă Statele Unite nu relaxează sancţiunile până pe 21 februarie. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptat sâmbătă la Teheran.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat marţi că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.