Hezbollah a lovit cu rachete orașul Haifa din nordul Israelului. Ce susține armata israeliană

Orașul port Haifa din nordul Israelului a fost lovit de aproximativ cinci rachete lansate de gruparea armată libaneză Hezbollah, provocând pagube și rănind opt persoane, scrie BBC.

Armata israeliană a declarat că investighează modul în care apărarea sa aeriană nu a reușit să intercepteze rachetele. Hezbollah a declarat că a vizat o bază militară la sud de Haifa. O altă persoană a fost rănită când o rafală de rachete a lovit orașul Tiberias, situat la est de țărmul Mării Galileii.

Între timp, avioanele de război israeliene au efectuat o nouă rundă de lovituri aeriene în capitala libaneză Beirut, lovind ceea ce armata a declarat a fi ținte ale Hezbollah.

De asemenea, armata a declarat că o a treia divizie s-a alăturat invaziei sale din sudul Libanului, unde Hezbollah a declarat că luptătorii săi au țintit trupele israeliene în și în jurul satelor de frontieră.

Guvernul israelian a promis că va face posibil ca zeci de mii de locuitori strămutați să se întoarcă în siguranță la casele lor din apropierea frontierei libaneze, după un an de lupte transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza.

Ostilitățile au escaladat constant de când Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului în sprijinul palestinienilor, la 8 octombrie 2023, la o zi după atacul mortal al aliatului său Hamas asupra sudului Israelului.

Hezbollah a rămas sfidător, în ciuda faptului că a suferit o serie de lovituri devastatoare în ultimele săptămâni, insistând luni că este încrezător în capacitatea sa de a „respinge agresiunea [israeliană]”. Potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Hezbollah a lansat duminică peste 135 de rachete în nordul Israelului.

Aproximativ cinci proiectile au trecut din Liban după ce sirenele de raid aerian au sunat în zonele Carmel și Bay din Haifa la ora locală 23:22, se arată într-o declarație a IDF. „Au fost trase interceptoare. Proiectile căzute au fost identificate în zonă. Incidentul este în curs de examinare”, a adăugat acesta.

BBC Verify a geolocalizat o înregistrare CCTV care arată momentul în care una dintre rachete a lovit un sens giratoriu din apropierea unui supermarket și a mai multor blocuri de apartamente din estul orașului.

Serviciul de ambulanță israelian Magen David Adom (MDA) a declarat că a tratat un băiat în vârstă de 13 ani în stare moderată cu răni la cap, precum și un bărbat în vârstă de 22 de ani în stare moderată atât cu o rană provocată de explozie, cât și cu o rană la cap în urma căderii printr-o fereastră.

Hezbollah a declarat că a lansat „o salvă de rachete Fadi 1 asupra bazei Carmel, la sud de Haifa”, ca represalii pentru atacul aerian israelian care l-a ucis pe liderul său Hassan Nasrallah luna trecută.

IDF a declarat că aproximativ 15 proiectile au fost identificate ca trecând din Liban în același timp cu atacul din Haifa. Unele au fost interceptate, în timp ce altele au căzut în zonă, a adăugat acesta.

Poliția israeliană a deteriorat unele clădiri și proprietăți.

Exit mobile version