• Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis instituirea stării de urgență în toată țara, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk. Decizia trebuie aprobată de Rada Supremă.
  • Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut tuturor cetățenilor ucraineni să părăsească Rusia.
  • Starea de urgență în Ucraina este prevăzută a fi introdusă pentru 30 de zile, regimul poate fi prelungit până la 60 de zile, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare.

Ucraina a aprobat introducerea legii marțiale în Donbass. O serie de restricții împreună cu starea de urgență au fost anunțate.

Update 16:30

Nou atac cibernetic pe site-urile agențiilor guvernamentale ucrainene.

Site-urile web ale Radei Supreme, ale Cabinetului de Miniștri și ale Ministerului Afacerilor Externe nu funcționează. În plus, vorbitorul BP Stefanchuk a spus că acum se fac încercări active de a sparge conturile și de a bloca cardurile bancare ale familiei sale.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

O serie de site-uri guvernamentale nu se mai deschid. În special, Ministerul Afacerilor Externe, Cabinetul de Miniștri, Rada. Site-urile Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, SBU lucrează cu dificultăți

Aproximativ 46 de mii de rezerviști se vor alătura Forțelor Armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale și Serviciului de Frontieră, a anunțat azi comisariatul militar din Kiev.

Update 15:50

Zelensky a spus că Memorandumul de la Budapesta nu funcționează: Ucraina se apără, are nevoie de garanții de securitate.

El a mai spus că Ucraina așteaptă garanții de securitate, inclusiv din partea Rusiei. Zelensky la întrebarea despre posibilitatea introducerii unui regim de vize cu Federația Rusă: „Am multe propuneri de la echipă, acestea vor fi legate de etapele viitoare ale Federației Ruse”.

Update 15:20

Zelensky, la un briefing cu președinții Poloniei și Lituaniei, a cerut Occidentului să impună sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei și să facă oprirea Nord Stream 2 irevocabilă.

Suntem președinții statelor vecine cu Rusia, facem un apel către Președintele Federației Ruse cu un apel la pace și liniște. Suntem siguri că și cetățenii Federației Ruse vor să trăiască în pace”.

V. Zelenski: „Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie mai dure. Viitorul securității europene este decis acum în Ucraina. Mulțumesc președinților Lituaniei și Poloniei pentru că susțin drumul spre UE al Ucrainei. UE trebuie să susțină acum Ucraina, trebuie să fie candidată la aderarea la UE.

La rândul său, președintele polonez Andrzej Duda a spus:

Acesta este un moment special în cooperarea și istoria noastră. Cred că acest lucru se va întâmpla în continuare. Am venit pentru că suntem prieteni ai Ucrainei, care astăzi se confruntă cu o amenințare. Suntem aici ca lideri ai statelor din Triunghiul Lublin. Suntem în permanență în contact și consultanță. Întâlnirea noastră aici, în Ucraina, este o expresie a sprijinului nostru.”

Update 15:10

Consiliul Ucrainei a înregistrat un proiect de rezoluție cu privire la apelul la Adunarea Generală a ONU pentru „excluderea Rusiei din ONU”.

Update 14:55

Steagul Rusiei a fost luat de pe Ambasada Rusiei la Kiev. Următorul pas este ruperea relațiilor diplomatice.

Ministerul german de Externe a declarat că nu a primit materiale de la Federația Rusă despre gropile comune din Donbass.

Update 14:42

Ce prevede legea marțială în Donbas – a fost votată de Parlamentul Ucrainei și urmează să fie semnată de Zelenski.

  • Suspendarea drepturilor și liberăților.
  • Rechiziționare de clădiri.
  • Înghețarea conturilor.
  • Cine nu se va supune legii – poate fi arestat.
  • Populația civilă are dreptul de a purta armă.

Parlamentul de la Kiev a mai aprobat miercuri și o listă cu 350 de ruși care vor fi supuși sancțiunilor, majoritatea parlamentari care au votat recunoașterea independenței regiunilor separatiste din est, Donețk și Luhansk

Update 14:08

Uniunea Europeană impune sancțiuni împotriva lui Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a început o întâlnire cu Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, și Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, care au sosit în Ucraina într-o vizită de lucru.

Negocierile între liderii celor trei state au loc la Palatul Mariyinsky din Kiev.

După întâlnire, președinții vor discuta cu presa.

Israelul sprijină suveranitatea Ucrainei și mizează pe o soluție diplomatică fara escaladare, a anunțat Ministerul de Externe al israelului.

Update 13:45

Votarea privind starea de urgență va avea loc la Rada în cadrul unei ședințe extraordinare la ora 17:00, a declarat deputatul popular Kira Rudyk

Ea a menționat că fracțiunile de opoziție au sugerat Consiliului de Securitate Națională și Apărare și PO să elimine restricțiile privind circulația între regiuni, funcționarea rețelelor de televiziune și activitatea partidelor politice de pe listă.

Știre inițială

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis instituirea stării de urgență în toată țara, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk. Decizia trebuie aprobată de Rada Supremă.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut tuturor cetățenilor ucraineni să părăsească Rusia.

Starea de urgență în Ucraina este prevăzută a fi introdusă pentru 30 de zile, regimul poate fi prelungit până la 60 de zile, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare.

Ucraina a anunțat miercuri că va introduce starea de urgență în întreaga țară, cu excepția regiunilor separatiste Luhansk și Donețk, și a cerut cetățenilor săi să părăsească imediat Rusia, în timp ce persistă temerile că un război total este iminent.

De asemenea, parlamentul țării a susținut o lege care să permită cetățenilor săi să poarte arme de foc și a impus sancțiuni împotriva a 351 de ruși, inclusiv parlamentari care au susținut recunoașterea independenței celor două teritorii controlate de separatiști în estul Ucrainei.

Sancțiunile impun restricții, printre care interzicerea intrării în Ucraina și împiedicarea accesului acestora la active, capital și proprietăți. Măsurile au fost luate în condițiile în care fereastra diplomatică pentru evitarea unui conflict total părea aproape închisă.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a spus că nu are informații că Ucraina va dezvolta arme nucleare

Ucraina a introdus restricții suplimentare în regiunile care se învecinează cu Belarus.

Există o interdicție temporară pentru:

  • Interzis accesul în zona de frontieră pe timpul nopții.
  • Utilizarea posturilor de radio, a zborurilor cu vehicule aeriene ușoare și fără pilot etc.
  • Ieșire pe orice ambarcațiune din punctele de bază, deplasarea vehiculelor (există excepții) pe drumurile care nu sunt în registrul drumurilor și duc la graniță.

Danilov a sugerat ca partenerii occidentali să impună sancțiuni împotriva oficialilor ucraineni care au părăsit Ucraina și nu s-au întors încă în ea.

Președintele nu conduce deputații. Până în prezent, nu toți deputații s-au întors în Ucraina. Majoritatea pe moșiile lor din străinătate. Ieri, UE și SUA au adoptat sancțiuni foarte puternice, ar fi bine dacă ar lua o astfel de decizie în privința acestor oameni”, a spus el.

Ce presupune starea de urgență

O stare de urgență va fi introdusă în toată Ucraina, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, a mai spus Danilov.

Starea de urgență presupune întărirea protecției ordinii publice, este posibilă restricționarea circulației transportului, inspectarea acestuia, verificarea anumitor documente de la persoane fizice, a spus Alexei Danilov.

De asemenea, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a explicat că starea de urgenţă nu este introdusă în regiunile Doneţk şi Lugansk, întrucât acolo funcționează din 2014.