• „Deciziile în Franța s-au luat la nivel de stat și de specialiști. Accesul în prime time a fost limitat pentru persoanele controversate”
  • „Un medic șef de secție în Franța a fost suspendat din funcție pentru că a spus neadevăruri”
  • „Specialiștii ar fi trebuit să fie vocea oficială a vaccinării”
  • „În Franța, cei trecuți prin boală sunt vaccinați cu 1 singură doză. Doza booster este pentru toate persoanele peste 65 de ani și toate cadrele medicale. La noi s-a vaccinat 88% din populația vaccinabilă”
  • „În Franța, în al 4-lea val au fost cazuri multe, dar foarte puține la ATI”
  • „Francezii respectă în mare parte măsurile impuse. În Franța, avem o incidență de sub 1 la mie”
  • „În toate restaurantele din Franța este obligatoriu certificatul verde. La noi toți medicii sunt vaccinați. Pentru personalul medical nu există opțiunea testării, ci doar a vaccinării”
  • „La noi la clinică avem un cvadruplu sistem de oxigen ca să nu avem o pană. Toate clinicile din Franța au sisteme de siguranță. (…) Și cu 9000 de paturi ATI în Franța am făcut transferuri externe”
  • „În România trebuie intensificată vaccinarea și trebuie luate măsuri. Aș introduce obligativitatea certificatului de vaccinare pentru personalul sanitar. România ar fi trebuit să aibă ca pivot medicul de familie”
  • Spitalele private trebuie să ajute la mărirea numărului de paturi. Măsurile restrictive ar trebui să fie mai dure în România”
  • Când relaxarea este rapidă, pierdem. Ar fi criminal să ne gândim că s-a terminat”

„Lucrez la una dintre cele mai mari clinici di Franța. Avem cam 200.000 de pacienți pe an. Am plecat făcând o cerere la Consulatul Franței. Eram la medicină în București, am început de la zero în Franța. Mi-am ales specializarea ATI. De 4 ani și jumătate sunt președinte al comunității medicilor din clinică, un fel de director medical în România”, s-a prezentat în emisiunea OFF/OnTheRecord, medicul român Radu Lupescu, Director medical la Clinica Rhéna din Strasbourg, doctorul decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru managementul în situație de pandemie.

„Am plecat în vara anului 1990. Am lucrat într-o uzină care făcea cartoane pentru pachetele de țigări. Câștigam cam 12-13.000 de franci, cam 2000 de acum. Am plecat la cules de struguri și am ratat prima săptămână din anul I. (…) M-am dus la poștă și am sunat la casele de bătrâni. Am fost angajat la o casă de bătrâni, paznic de noapte. Lucram noaptea și aveam examene dimineața. (…) Am ales să plec în privat în 2003. Financiar este mai bine în privat dar și la stat este bine în Franța. Jumătate din chirurgia de la Strasbourg se face la noi”, povestește medicul Radu Lupescu pe Aleph News.

Radu Lupescu, despre cum a manageriat pandemia în Franța:

„Cu 1 lună înainte ne-am pregătit, când valul era în Italia. Întâi ne-am asigurat echipamentele. Ne-am asigurat tot circuitul de oxigen. Avem un cvadruplu sistem de oxigen ca să nu avem o pană. Toate clinicile din Franța au sisteme de siguranță. (…) Am oprit aproape toate operațiile chirurgicale. Am făcut un plan de desfășurare de luptă împotriva COVID. (…) Sunt cam 5000 de paturi de ATI în Franța. La primul val, în Franța, s-a ajuns la 9000 de paturi ATI. (…) Am fost premiați cei care au participat la managementul crizei. Probabil am luptat bine împotriva acestui virus. Am fost prima clinică din Franța care ne-am transformat în reanimare COVID. Primul val pentru noi a fost cel mai puternic. Am pus rapid pe picioare o celulă de criză stat-privat. Am făcut un sistem ca ambulanțele să nu facă coadă la spital. (…) Noi am avut un lockdown un pic cam târziu. Nu toată Franța a fost atinsă la fel. Am putut transfera pacienții din spitalele depășite. Am vrut să îngrijim pacienți COVID ca să ne putem pregăti de un număr foarte mare. Am avut foarte puțini medici infectați, am fost atenți. În regiunea noastră au murit și medici. Majoritatea infectărilor au fost la cabinete. Am făcut transferuri către alte regiuni din Franța. Am transferat către Germania, Elveția, Luxemburg. Franța este acum într-o situație bună. Avem acum 6000 de cazuri pe zi, rata de infectare este la 1,05”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Despre cum francezii au respectat măsurile impuse de autorități, medicul Lupescu a declarat pe Aleph News: „Oamenii respectă în mare parte măsurile impuse. În Franța, avem o incidență de sub 1 la mie. În Paris și Strasbourg se poartă mască. Și noi la clinică purtăm masca în permanență. În toate restaurantele este obligatoriu certificatul verde. La noi toți medicii sunt vaccinați. Din 820 de angajați la clinică, în doar 6 cazuri am suspendat contractele. Cei care nu se vaccinează sunt în concediu fără plată acasă. Pentru personalul medical nu există opțiunea testării, ci doar a vaccinării. Și la noi unii stau la coadă la testat doar pentru a bea o bere. Dar majoritatea s-au vaccinat, adică 88% din populația vaccinabilă”.

Cum au reușit francezii și de ce nu reușesc românii? În emisiunea OFF/OnTheRecord, Radu Lupescu are propria analiză: „A ajutat foarte mult că autoritățile au fost foarte ferme. Discursul președintelui Macron a fost esențial. Foarte rapid a crescut rata de vaccinare în Franța. 11 milioane de francezi s-au vaccinat foarte rapid în urma intervenției președintelui. Apăruse varianta Delta și a fost clar că trebuie vaccinare. În România, încrederea în sistemul sanitar este foarte slabă. În România, suntem atât de obișnuiți cu accidentele iar populația nu mai acceptă ce vine din partea sistemului sanitar. România ar fi trebuit să aibă ca pivot medicul de familie. Pacienții au mai multă încredere în medicul lor decât în minister. Specialiștii ar fi trebuit să fie vocea oficială a vaccinării. Persoanele controversate au acces la presă în România, nu și în Franța. (…) Deciziile în Franța s-au luat la nivel de stat și de specialiști. Accesul în prime time a fost limitat pentru persoanele controversate. Pe televiziunile mari nu se vehiculau teze controversate. Un medic șef de secție în Franța a fost suspendat din funcție pentru că a spus neadevăruri. În Franța, cei trecuți prin boală sunt vaccinați cu 1 singură doză. Doza booster este pentru toate persoanele peste 65 de ani și toate cadrele medicale. Dacă te vaccinezi, poți doar să faci o formă mai ușoară și posibilitatea de a infecta pe alții este mai mică. În Franța, în al 4-lea val au fost cazuri multe, dar foarte puține la ATI. Pe infecții, rata este de 1 la 10, vaccinați – nevaccinați. La ATI, imensa majoritate sunt nevaccinați”.

Ce-ar face medicul Radu Lupescu dacă ar trebui să managerieze acum situația din România? „În România trebuie intensificată vaccinarea și trebuie luate măsuri. Aș introduce obligativitatea certificatului de vaccinare pentru personalul sanitar. Trebuie organizate transferuri ca să fie eliberate paturile de la ATI. Spitalele private trebuie să ajute la mărirea numărului de paturi. Măsurile restrictive ar trebui să fie mai dure în România. Redeschiderea trebuie să fie treptat, în funcție de vaccinare. Când sunt cazuri puține, trebuie monitorizate contactele. Când relaxarea este rapidă, pierdem. Trebuie făcută o reformă profundă a sistemului sanitar. Este o lipsă acută de medici ATI în România. Trebuie verificat fiecare spital în România. Se discută acum de fabricarea de vaccinuri care să fie eficiente pe alte tulpini. Nu suntem ieșiți din pandemie. Ar fi criminal să ne gândim că s-a terminat. Sperăm să nu vină alte valuri dar este bine să fim pregătiți”, a spus medicul Radu Lupescu în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.