• Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, vineri seară, de ce în România nu este impusă starea de urgență, în contextul în care sunt înregistrate recorduri negative privind pandemia.
  • El a spus că România se confruntă cu un dezastru, însă unul care putea fi prevenit, deoarece vaccinurile erau disponibile când a început valul 4.

Raed Arafat a explicat cât de gravă este situația în acest moment, menționând că în data de 10 septembrie în România erau „doar 2.520 de cazuri”, în timp ce pe 22 octombrie erau 15.410 cazuri.

„Dar în perioada săptămânii trecute am atins inclusiv 18.000, şi este o cifră extrem de mare. Acum vedem că suntem undeva pe la 15.000-16.000, 14.000. Chiar dacă ne vom stabiliza momentan la această cifră, cifra este una foarte mare, ceea ce înseamnă un impact major pe sectorul sanitar”, a completat secretarul de stat.

Întrebat dacă se impune și acum o stare de urgență, în contextul în care pe data de 16 martie 2020, când s-a instituit stare de urgență în România erau zece cazuri noi și 168 în total, el a răspuns: „Lucrurile au evoluat și noi am explicat întotdeauna că măsurile pe care le luăm acum nu neapărat să fie identice cu măsurile care se luau la început.”

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Pentru că s-a aflat mai mult despre virus, știm care este problema, știm cu ce se poate preveni, știm cum se poate preveni și, în același timp, când se analizează la nivelul CNSU-ului, se analizează inclusiv impactul asupra altor sectoare, nu numai pur și simplu asupra sectorului sanitar, adică, și sectorul economic și tot. Măsurile care se iau acum sunt menite să limiteze accesul celor care nu sunt vaccinați. De ce? Pentru că ei dacă se îmbolnăvesc, mai ales dacă ei sunt cei care se îmbolnăvesc, ei ajung la spital și la Terapie Intensivă, după cum vedem, și, în final, este una din soluțiile pentru a atenționa oamenii că este o soluție care există la acest moment, bineînțeles este dreptul lor să o refuze, dar atunci să respectăm regulile care sunt aici”, a mai spus Raed Arafat.

Cu toate acestea, el a fost întrebat dacă România se confruntă cu un dezastru, în situația în care nu există oxigen în spitale, nu există medicamente, nu există medici, nu există paturi, iar țara noastră are cea mai mare mortalitate din lume în acest moment.

„Eu mă bucur că se sesizează acest lucru. Noi am zis foarte mult despre această posibilitate când se vorbea peste tot despre faptul că măsurile sunt exagerate și că ce facem este exagerat și că oamenii nu trebuie să respecte măsurile de sănătate. Așa că eu mă bucur că la acest moment sesizăm în ce situație suntem, măsurile care se iau sunt măsuri care sunt menite să reducă, cum am zis, contactul și să reducă mobilitatea și vedem cum evoluăm mai departe”, a răspuns secretarul de stat.

El a adăugat că „în același timp, pentru sistemul sanitar facem absolut tot posibilul să rezolvăm toate problemele”.

„Dar cum ați zis dumneavoastră, suntem într-o situație de dezastru; definiția unei situații de dezastru este că cererea este mult mai mare decât posibilitățile care există la îndemână la momentul respectiv. Din păcate, am văzut alte țări care au trecut prin această situație, când nu aveau armă de luptă, și anume, vaccinul. Noi am intrat în situația asta în prezența vaccinului, pentru că majoritatea noastră a refuzat să se vaccineze. Puteam să evităm această situație. Acum, rolul nostru este să facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situație, pe care n-a dorit-o nimeni”, a mai spus Raed Arafat.