• Arafat anunță că Guvernul va prelungi starea de alertă pe data de 14 decembrie.
  • Un lockdown total, la nivel național, este însă exclus, spune șeful DSU.
  • Nu au fost luate în calcul eventuale noi restricții introduse pentru perioada sărbătorilor.
  • Arafat a mai menționat că numărul persoanelor la o petrecere privată, în familie, nu poate fi controlat.

Raed Arafat a explicat care este starea epidemiologică din acest moment. Chiar dacă în prezent se poate observa o scădere a numărului de cazuri, la nivelul întregii țări, depinde foarte mult de populație dacă acest trend poate fi menținut.

Vine o perioadă dificilă, în care pericolul ca în perioada ianuarie-februarie să existe din nou o creștere semnificativă a numărului de cazuri, dacă de sărbători nu vor fi respectate măsurile de protecție sanitară, avertizează șeful DSU.

În plus, Arafat a menționat că Guvernul va prelungi starea de alertă pe data de 14 decembrie, moment în care va fi realizată și o analiză epidemiologică pentru a vedea dacă există nevoia impunerii, sau nu, unor noi restricții.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus. În schimb, va fi aplicată în continuare carantinarea zonală, a explicat, vineri seara, la Digi24, Raed Arafat.

Fără noi restricții de sărbători

El a precizat că momentan nu au fost luate în calul eventuale noi restricții introduse pentru perioada sărbătorilor.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună.

Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții” – a declarat Arafat.

Petrecerile în familie nu pot fi interzise

Arafat a mai menționat că numărul persoanelor la o petrecere privată, în familie, nu poate fi controlat. Șeful DSU a spus că asta este greu, chiar dacă în alte țări europene s-au luat astfel de măsuri, legislația din România nu permite.

Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect”, a arătat Arafat.

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.