• În prezent, carantina este de zece zile.
  • Ministrul Sănătății spune că vor fi adoptate noi măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat motivul pentru care a fost eliminată posibilitatea ieşirii din carantină în a zecea zi cu test în a opta zi. „Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile şi dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a opta. Acum carantina a coborât la zece zile”, a explicat Raed Arafat.

Acum, singură ipoteză în care se ajunge la o carantină de 14 zile este dacă cineva vine la graniţă fără test anti-COVID „Nu este de dorit acest lucru, pentru că înseamnă că ai călătorit fără test, ai urcat în avion fără test şi în multe aeroporturi nu ţi se mai permite acest lucru”, declară şeful DSU.

Anterior, ministrul Sănătăţii a anunţat că noi măsuri se vor adopta pentru limitarea răspândirii noii tulpini. Românii şi alţi cetăţeni care vin din ţări terţe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Persoanele care vin din alte ţări, dar din spaţiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile.