• Raed Arafat nu se teme de schimbarea sa din funcţie, dar spune că nu are indicii că cineva şi-ar dori acest lucru. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a spus că dacă deranjează el ca şef, atunci trebuie păstrat sistemul şi schimbat omul.
  • Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat faptul că proiectul cu care a mers vineri în şedinţa de Guvern era, de fapt, un proiect al INSP.

Raed Arafat nu se teme de schimbarea sa din funcţie, dar spune că nu are indicii că cineva şi-ar dori acest lucru. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a spus că dacă deranjează el ca şef, atunci trebuie păstrat sistemul şi schimbat omul.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat faptul că proiectul cu care a mers vineri în şedinţa de Guvern era, de fapt, un proiect al INSP.

Ministrul Sănătăţii oricând poate bloca orice hotărâre dacă nu e de acord cu ea. Şi situaţia care a fost cu testele a fost pe un document emis de INSP. Noi am acţionat pe baza unui document primit de la INSP. DSU nu este un om. DSU este o entitate foarte consistentă de oameni, de direcţii… oameni care lucrează, care fiecare are rolul lui, care îşi face treaba lui şi există un şef al DSU. Dar asta nu înseamnă că şeful DSU stă şi decide şi face totul şi scrie totul şi joacă totul. Nu există aşa ceva. Este o instituţie în cadrul MAI care lucrează pe baza legilor existente şi cre s-au dovedit a fi foarte operaţionale şi foarte bine construite pentru astfel de situaţii. (…) Eu l-am citit (proiectul – n.r.) în şedinţă. Când l-am citit am zis foarte clar de unde provine”, a spus Raed Arafat, vineri seara, la Digi 24.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Întrebat dacă ministrul Alexandru Rafila ştia înainte de şedinţa de guvern despre acest proiect, Raed Arafat a spus că nu intră niciodată cu un proiect în şedinţă înainte de a discuta cu ministrul de resort.

„Normal. Nu numai dânsul. Noi nu intrăm în şedinţele astea fără să trimitem la miniştri care coordonează domeniile. CNSU nu e numai pe pandemie. Dacă mă duc în CNSU pe o hotărâre care implică Ministerul Mediului, ministrul Mediului vede acest proiect de hotărâre la care lucrează oamenii lui în final, împreună, înainte să intre în şedinţă CNSU. Dacă mă duc pe o problemă a Ministerului Transporturilor atunci ministrul Transporturilor primeşte proiectul de hotărâre.
Dacă a venit propunerea de la INSP e normal că era cunoscută MS, iar noi când am întocmit proiectul l-am transmis şi premierului, şi ministrului nostru (MAI – n.r.), doamnei dr. Pistol şi ministrului Rafila spre consultare. În şedinţă nimeni nu a spus că nu ştie
”, a mai spus Arafat..

Şeful DSU a fost întrebat dacă există o problemă în ceea ce îl priveşte, ca şef al DSU. Arafat a exclus că ar exista disensiuni între el şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Dacă asta e problema (cine este şeful DSU – n.r.), sunt alte soluţii. Nu trebuie stricat sistemul ca să scăpăm de cine este la coordonare. Dacă asta este problema, atunci poate că sunt alte soluţii pe care trebuie să le decidă unii şi alţii, dar în niciun caz nu strici un sistem funcţional. Sistemul de situaţii de urgenţă, sistemul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu e conceput de dr. Arafat. Este din 2004 – 2005, de când s-au comasat pompierii militari cu protecţia civilă şi s-a creat IGSU, s-a conceput un sistem de coordonare, de conducere care s-a dovedit a fi foarte eficient (…). Dacă deranjează şeful, o cale este să păstrezi sistemul şi schimbi şeful. Asta nu e decizia mea. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, sistemele se construiesc pentru o ţară, ele trebuie să continue indiferent cine e la conducerea lor”, a mai spus Arafat.