Şeful DSU, Raed Arafat, spune că va răspunde invitaţiei senatorului PSD Alexandru Rafila de a da explicaţii în Parlament despre suspendarea internărilor pentru operaţii asupra pacienţilor: „Mă duc cu manualul de medicină de dezastre la mine”. Măsura este temporară, spune Arafat.

Arafat a dat explicaţii privind suspendarea internărilor în spitale: „Ordinul nu închide spitalele. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii”.

Bolnavii care au nevoie de investigaţii, care au probleme şi vor să fi consultaţi merg la spital la fel ca înainte, spune şeful DSU: „Ordinul face o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia în care ne aflăm, unde avem cazuri care au nevoie de resursa umană dedicată lor”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Arafat a repetat că decizia aparţine medicului.

În loc să fie resurse lângă o operaţie de hernie de disc care poate fi foarte uşor să fie operată peste 2 – 3 săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la terapie intensivă, să îngrijească un bolnav care poate peste o oră sau două să fie în stop cardiac. Este prioritizarea resurselor. Ce am făcut este un principiu foarte cunoscut în domeniul medicinei de dezastre şi se aplică atunci când avem limitare de resurse şi avem nevoie de resurse”, spune Arafat.

Întrebat despre declaraţia lui Alexandru Rafila, care spunea că PSD vrea să convoace o şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, la care să fie invitaţi Cseke Attila şi Raed Arafat, şeful DSU a spus că dacă este invitat şi nu are probleme urgente va merge: „o să iau şi manualul de medicină de dezastre cu mine”.

Nu poate fi vorba despre retragerea ordinului în acest moment, adaugă acesta: „nu se poate reveni la o situaţie în care spitalele sunt pline de cazuri care pot fi amânate, cu presiune pe cazuri care nu pot aştepta. Măsura este o măsură pe care o ia orice manager care se ocupă de situaţii de dezastre, de catastrofă medicală, pe care nu putem să nu o recunoaştem, ea există”.