• Rafila a precizat că s-a discutat despre refacerea stocurilor, la nivel național, de comprimate de iodură de potasiu, care vor fi direcționate, ulterior, către primării.
  • Ministrul Sănătății a mai anunțat că Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce un necesar de 2.5 milioane de pastile în 48 de ore.
  • El a mai precizat că iodura de potasiu este un „panaceu universal (și) nu se ia preventiv”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că necesarul României de comprimate de iodură de potasiu este de treizeci de milioane. Rafila a precizat că s-a discutat deja și au început refacerea stocurilor la nivel național, iar pastilele vor fi, ulterior, direcționate către primării.

„Un necesar făcut de INSP și Comisia de Endocrinomologie din Ministerul Sănătății… este vorba de un necesar de maxim 30 de milioane de comprimate. Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, conchide Ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mai precizat, luni, că Antiobiotice Iași va începe producția de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând a produce 2.5 milioane de pastile în 48 de ore. Această declarație este dată în contextul în care Ministrul a fost întrebat dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

Recomandări

BASHAR FUGE LA MOSCOVA
PROTESTE ÎN DIASPORA
REGIMUL ASSAD S-A PRĂBUȘIT
ASSAD S-A PRĂBUȘIT
CINE E BASHAR?
MACRON CAUTĂ PREMIER

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat, încă de acum 10 zile, să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spune Alexandru Rafila.

El a mai precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”, adăugând că „este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei” și „se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”.

„România va avea în două – trei săptămâni cantitatea necesară de iodură de potasiu”, mai spune ministrul Sănătății.

În caz de urgență, datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a mai transmis, vineri, Ministerul Sănătății.