• Alexandru Rafila a fost invitatul lui Marius Tucă în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”
  • Cei doi au discutat despre noul Guvern și despre campania de vaccinare împotriva COVID-19
  • Alexandru Rafila: „I-am pus două întrebări domnului ministru, a răspuns că sunt întrebări politice”
  • Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare: „Daca această campanie va fi asumată politic, nu va reuși”

Alexandru Rafila, desemnat vicepreședinte al Camerei Deputaților, a fost invitat în prima parte a emisiunii „Marius Tucă Show”. El a discut cu jurnalistul Marius Tucă despre Guvernul Cîțu.

Marius Tucă: „Sunteți în Comisia de Sănătate. Ați fost întrebat de posibilitatea ca Vlad Voiculescu să fie ministrul Sănătății.”

Alexandru Rafila: „Ați remarcat în ultimele săptămâni înainte de alegeri controlul privind pandemia a fost pierdut total. Față de domnul ministru Tătaru, Vlad Voiculescu are o mai bună cunoaștere a unui discurs politic și în mod evident există și o speranță.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Marius Tucă: „Eu cred că nu există nicio speranță. A fost un an ministru la Sănătate și a fost catastrofal.”

Alexandru Rafila: „Astăzi am avut audieri în Comisia de Sănătate. I-am pus două întrebări domnului ministru, a răspuns că sunt întrebări politice. L-am întrebat dacă va promova o lege a sănătății similară cu cea promovată de PNL în 2017. Nu mi-a răspuns.

„Încă ceva, am vrut să spun și eu astăzi în plen când am avut intervenția, dar nu avea rost. Programul de sănătate prezentat astăzi cu câteva ore înainte de audiere nu e program de sănătate, ci o compilație de fraze care spune că ar fi bine să ne perfecționăm, să ne reformăm etc.”

Alexandru Rafila: „Nu există o gândire strategică, pentru că am vazut acolo, domnul ministrul Voiculescu a lucrat cațiva ani în zona financiară pe strategic management. Acest strategic management nu se regășește în zona de sănătate. A spus că e o declarație politică a mea. La întrebări de natură politică nu răspunde. Din cauza asta, eu și colegii mei de la PSD am votat împotrivă.”

Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare: Dacă această campanie va fi asumată politic, nu va reuși

Alexandru Rafila: „Strategia este perfectibilă, cred eu. Nu ai cum să știi ce incidente vor apărea, pentru că e o campanie fără precedent. Poate că suntem pregătiți acum pentru partea de stocare sau distribuție primară a vaccinurilor, dar o să avem două probleme.”

O problemă este campania de comunicare, care daca nu va reuși să convingă 70% din populație să se vaccineze atunci nu o să putem să atingem aceea țintă de imunizare, care să oprească transmiterea.

Al doilea lucru, modul în care planificarea vaccinării vei reuși. Discutăm de vaccinuri multidoză, care nu mai pot fi ținute mult după ce le decongelezi. (…) Sănătatea publică nu trebuie politizată. Daca această campanie va fi asumată politic în sens propagandistic, nu va reuși.”

Alexandru Rafila: „Sunt oameni care se trezesc vorbind și sunt în zone de decizie politică și descurajează oamenii să se vaccineze. Cineva spunea că după vaccinare poți să faci o formă ușoară de infecție. Trebuie să aduci profesioniști care să comunice, nu propagandiști.”

Alexandru Rafila, despre posibila intrare în carantină a României: „Eu sper să nu. Am ascultat discursurile politice și așa spuneau, că sigur nu intrăm în carantină. Dacaă intrăm, trebuie să știm de ce. Eu cred că trebuie să faci o declarație legată de contextul epidemiologic, nu să ne lăudăm nefundamentat.”