• Ministrul Muncii spune că toate pensiile din România vor fi recalculate
  • Întreg procesul va dura între un an și doi ani

Raluca Turcan spune că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor. Ea speră ca etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, să dureze „maxim un an și jumătate“.

„Vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România“, a spus Raluca Turcan, la B1TV.

Ministrul Muncii precizează că, deși s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, aceasta „niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real“, fiind un efort mult prea mare pentru România: „O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de dinainte de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite.“

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat“, a mai explicat ministrul Muncii.