• Raluca Turcan: Doar 6% din personalul din asistență socială are cursuri de pregătire de specialitate
  • Raluca Turcan: „Serviciile de asistență socială ale statului român sunt tradițional proaste și incomplete”
  • Raluca Turcan spune că va investi în serviciile integrate, pregătire și angajare resursă umană de specialitate cu ajutorul banilor din PNRR

Ministrul Muncii Raluca Turcan susține, într-o postare pe Facebook, că doar 6% din personalul care activează în asistență socială are cursuri de pregătire de specialitate în asistență.

„Am văzut o serie de critici și interpretări greșite după declarațiile premierului Cîțu privind faptul că acest guvern va schimba gândirea de politică publică, orientându-se spre investiții și că banii alocați asistenței sociale s-au irosit, ținând oamenii în sărăcie, în loc să-i ajute real”, a scris pe rețeaua de socializare Raluca Turcan.

Ea susține că remarca premierului este corectă, în primul rând pentru că investițiile la care s-a referit Florin Cîțu înseamnă inclusiv investiții în sistemul de asistență socială.

Recomandări

BUCUREȘTI, INUNDAT DE PLOI
COLDPLAY CERE O HUIDUIALĂ ADECVATĂ
ACORD DE SECURITATE ÎNTRE SUA ȘI UCRAINA
CUM E VREMEA
PSD-PNL VOR SĂ MUTE IAR PREZIDENȚIALELE
TOPUL CELOR MAI VALOROASE BRANDURI

Exista această idee greșită sau rău intenționată că liberalii când critică modelul de asistență socială utilizat până acum – <statul tatuc>, reduc alocările pentru categoriile vulnerabile. Eroare sau minciună pentru că alocările de până acum nu doar că nu ajută, pentru că statul dă o sumă mică de bani, raportat la nevoile reale, dar mai ales serviciile de asistență socială sunt proaste. Da, resursele pe care le are statul sunt limitate, dar trebuie investit, nu prin creșterea alocărilor mici, ci prin îmbunătățirea serviciilor, pentru că serviciile de asistență socială ale statului român sunt tradițional proaste și incomplete, fără personal de specialitate și fără responsabilizare directă a autorităților dacă greșesc sau sunt dezinteresate”, mai susține ministrul Muncii.

Conform ministrului, după campania de verificare a modalității de acordare a ajutorului social, au fost date amenzi autorităților locale în valoare de aproximativ 67.000 de lei: „Niciuna dintre UAT-urile din țară nu respectă acum legea asistenței sociale, care prevede un asistent social la 300 de beneficiari – acesta este motivul pentru care premierul, ca mine, avertizează că prioritare sunt investițiile”.

Raluca Turcan spune că ministerul a ajutat prin campania de evaluare a ajutoarelor sociale desfășurată la începutul anului ca oamenii din comunitățile marginale să se întâlnească cu angajatorii, iar o parte dintre ei și-au găsit loc de muncă, deși nimeni nu spera la asta, „pentru că serviciul de asistență socială, așa cum este acum, chiar ține oamenii în sărăcie, fără speranță, deși la doar câteva zeci de kilometri pot găsi oportunități”.

„Este prioritar să schimbăm mentalitatea și modul de acțiune, să încetăm să adăugăm puțin, cum s-a procedat până acum, ci să investim în felul în care statul face asistență socială, investiții în infrastructură și în resursa umană, deoarece doar 6% din personalul care activează în asistență socială are cursuri de pregătire de specialitate în asistență”, a mai scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea spune că se va merge pe trei direcții de schimbare: serviciile integrate, pregătire și angajare resursă umană de specialitate – investiții prin PNRR.

„Avem în Planul Național de Redresare și Reziliență 50 milioane euro pentru infrastructură socială pentru copii aflați în stare de vulnerabilitate. Alți 50 de milioane de euro investim în reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi – 150 de servicii comunitare (centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu şi locuinţe protejate). De asemenea, tot din aceşti bani, să creăm infrastructură socială nouă pentru persoanele cu dizabilităţi – 35 de servicii comunitare: centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu şi servicii de asistenţă şi suport”, a mai adăugat Turcan.