• Anchetatorii sunt încă în proces de analiză a datelor de zbor și a epavei avionului prăbușit, a relatat miercuri presa de stat chineză.
  • Companiile aeriene chineze au, în general, un record de siguranță bun – ultimul accident major a avut loc în urmă cu 12 ani.
  • Avionul Boeing 737-800 zbura între orașele Kunming și Guangzhou din sudul Chinei când s-a prăbușit.

Datele de zbor indică faptul că un avion al companiei China Eastern Airlines care s-a prăbușit în martie a fost pus intenționat în picaj, potrivit presei americane. Până în prezent, anchetatorii nu au găsit nicio defecțiune mecanică sau tehnică la avion, arată rapoartele, citând o evaluare preliminară a oficialilor americani.

Boeing 737-800 zbura între orașele Kunming și Guangzhou din sudul Chinei când s-a prăbușit. Toți cei 132 de pasageri și membrii echipajului aflați la bordul avionului au murit în accident.

„Avionul a făcut ceea ce i s-a spus să facă de către cineva din cabina de pilotaj”, potrivit Wall Street Journal, care a relatat primul articolul, citând o persoană familiarizată cu evaluarea preliminară a oficialilor americani privind cauza prăbușirii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Datele de pe una dintre „cutiile negre” ale avionului, care a fost recuperată de la locul accidentului, sugerează că toate comenzile au împins avionul într-o prăbușire aproape verticală, se arată în raport. ABC News, citând oficiali americani, a mai raportat că se crede că prăbușirea ar fi fost cauzată de un act intenționat.

Anchetatorii care analizează accidentul analizează dacă acesta s-a datorat unei acțiuni intenționate în cabina de pilotaj, nefiind găsite dovezi ale unei defecțiuni tehnice, potrivit Reuters, care a citat două persoane informate în acest sens. China Eastern Airlines a declarat anterior că cei trei piloți de la bord erau calificați și sănătoși. Compania aeriană a declarat separat pentru Wall Street Journal că nu există niciun indiciu că vreunul dintre piloți ar avea probleme financiare.

China Eastern Airlines nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC. Administrația Aviației Civile din China (CAAC), care conduce investigațiile privind accidentul, nu a răspuns de asemenea imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC.

Luna trecută, CAAC a declarat că rapoartele potrivit cărora avionul s-ar fi prăbușit în mod deliberat au „indus în eroare grav publicul și au interferat cu activitatea de investigare a accidentului”.