• Gospodăriile din UE au irosit 70 kg de alimente pe persoană în 2020, susţine Eurostat.
  • Gospodăriile sunt „vinovate” de 55% din totalul deşeurilor alimentare din UE în primul an al pandemiei.
  • Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, risipa de alimente la nivel mondial reprezintă între 8 şi 10 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Gospodăriile din UE au irosit 70 kg de alimente pe persoană în 2020, susţine Eurostat. Gospodăriile sunt „vinovate” de 55% din totalul deşeurilor alimentare din UE în primul an al pandemiei.

Risipa totală de alimente în UE a ajuns la 127 de kilograme pe cap de locuitor în acelaşi an, arată datele Eurostat în primul său raport la nivelul UE pe această temă, citate de Reuters.

Regiunea avea o populaţie estimată la 447,7 milioane de locuitori la începutul anului 2020.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Eurostat a declarat că gospodăriile sunt „vinovate” de 55% din totalul deşeurilor alimentare din UE în primul an al pandemiei COVID-19, restul de 45% fiind generate în alte etape ale lanţurilor de aprovizionare cu alimente.

Prima monitorizare la nivelul UE a deşeurilor alimentare

Următorii mari contribuitori au fost producţia de alimente şi băuturi, cu 23 kg de deşeuri pe persoană, şi producţia primară, cu 14 kg – sectoare în care există strategii de reducere a deteriorării, cum ar fi utilizarea pieselor aruncate ca produse secundare, a declarat Eurostat.

Restaurantele şi serviciile de alimentaţie au reprezentat 12 kg de deşeuri alimentare pe persoană în 2020, adică 9% din totalul blocului, în timp ce comerţul cu amănuntul şi alte tipuri de distribuţie de alimente au risipit cel mai puţin.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, risipa de alimente la nivel mondial reprezintă între 8 şi 10 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar combaterea risipei de alimente de către consumatori rămâne o provocare în UE şi în întreaga lume.