• Cele mai recente estimări arată că munca forțată și căsătoriile forțate au crescut semnificativ în ultimii cinci ani.
  • Munca forțată reprezintă 27,6 milioane de persoane aflate în sclavie modernă, iar căsătoria forțată 22 de milioane, adică aproape una din 150 de persoane din lume.
  • Migranții sunt deosebit de vulnerabili în ceea ce privește exploatarea fără consimțământ.

Numărul persoanelor obligate să muncească sau să se căsătorească împotriva voinţei lor a crescut în ultimii ani.

Aproximativ 50 de milioane pe zi, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) în cel mai recent raport privind sclavia modernă, scrie Reuters și CNN
 

http://www.ilo.org/

ONU vrea eradicarea acestui flagel până în 2030, dar anul trecut s-au aflat într-o situaţie de sclavie modernă cu 10 milioane mai multe persoane decât estimările așteptate.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Munca cu forța

Crize precum pandemia, conflictele armate şi schimbările climatice au dus la perturbări fără precedent în ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi educaţia, exacerbând în acelaşi timp sărăcia extremă şi migraţia forţată, atenţionează raportul.

Potrivit acestuia, pandemia de Covid-19, care a provocat deteriorarea condiţiilor de muncă şi creşterea îndatorării lucrătorilor, a întărit sursele sclaviei moderne în toate formele sale. Unul din 150 de oameni este considerat un sclav modern.

Comparativ cu ultimele statistici pentru anul 2016, numărul de oameni victime ale sclaviei moderne a crescut cu circa 9,3 milioane.

Potrivit celor mai recente cifre, 27,6 milioane dintre cei aflaţi în sclavie modernă în 2021 erau în situaţii de muncă forţată, dintre care mai mult de 3,3 milioane erau copii, iar alte 22 de milioane de persoane erau în situaţia de căsătorii forţate.

Raportul a mai constatat că peste jumătate din situaţiile de muncă forţată au apărut fie în ţări cu venituri medii superioare, fie în ţări cu venituri mari, lucrătorii migranţi fiind de peste trei ori mai probabil să fie afectaţi.

Căsătorie cu forța

Femeile şi fetele reprezintă mai mult de două treimi dintre persoanele forţate să se căsătorească şi aproape patru din cinci dintre cele aflate în situaţia de exploatare sexuală comercială, potrivit raportului.

În total, ele reprezintă 54% din cazurile de sclavie modernă.

Încetarea sclaviei moderne

Directorul general al OIM, Guy Ryder, consideră că este ,,şocant că situaţia sclaviei moderne nu se îmbunătăţeşte” şi face apel la guverne, dar şi la sindicate, organizaţii patronale, societate civilă şi oameni obişnuiţi să lupte împotriva ,,acestei încălcări fundamentale a drepturilor omului” .

Raportul propune şi o serie de acţiuni. Acestea includ îmbunătăţirea şi aplicarea legilor şi inspecţiilor muncii, încetarea muncii forţate impuse de stat, extinderea protecţiei sociale şi consolidarea protecţiilor legale, inclusiv prin creşterea vârstei legale de căsătorie la 18, fără excepţie.