• Rusia a susținut anterior că trage doar asupra țintelor cu valoare militară.
  • Aproape unul din trei ucraineni nu are acces la servicii medicale – iar acest număr este mai mare în estul și sudul țării.
  • Experții avertizează că, în zonele în care au avut loc lupte active, civilii nu au aproape deloc acces la asistență medicală.

Peste 250 de atacuri în timpul invaziei rusești de anul trecut au lăsat aproape unul din 10 spitale ucrainene avariat, unele în mod repetat, potrivit unei noi analize revizuite de CNN de către investigatori din Statele Unite, Marea Britanie, Elveția și Ucraina, publicată marți.

Aproape 200 de lucrători medicali din spitale, care pe timp de război sunt protejați de legile internaționale privind drepturile omului, au fost fie uciși, fie răniți, răpiți sau arestați, a relevat colaborarea dintre ONG-uri.

Cercetătorii au documentat 707 atacuri asupra sistemului de sănătate între februarie și decembrie 2022, inclusiv pagube aduse instalațiilor, cum ar fi lovituri cu explozibili lansați de la sol, și alte atacuri, cum ar fi jafuri, interzicerea accesului la asistență medicală și întreruperea accesului pacienților la utilitățile necesare pentru îngrijirea medicală.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Aceste constatări ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea globală să acționeze acum pentru a pune capăt impunității pentru violențele gratuite împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății, în Ucraina și în întreaga lume”, a declarat pentru CNN Christian De Vos, coautor al raportului și director de cercetare la Physicians for Human Rights, un ONG american pentru drepturile omului.

În timp ce violența împotriva asistenței medicale în zonele de conflict este un fenomen global, asaltul Rusiei asupra sistemului de sănătate din Ucraina în 2022 se remarcă prin amploarea și violența nediscriminatorie împotriva infrastructurii civile”, a declarat Christina Wille, coautor al raportului și director al Insecurity Insight, o organizație elvețiană non-profit care monitorizează amenințările de violență în întreaga lume.

Am văzut în mod clar din tiparul [din date] o metodă de război care este incompatibilă cu respectarea dreptului umanitar internațional și care trebuie abordată”, a declarat Wille pentru CNN, referindu-se la incidentele de utilizare nediscriminatorie a armelor explozive împotriva Ucrainei enumerate în raport și la presupusele cazuri de răpire și tortură a unor lucrători medicali individuali.

Rusia a susținut anterior că trage doar asupra țintelor cu valoare militară. În urma atacului din 2022 de la spitalul de maternitate și copii din Mariupol, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat – fără a furniza dovezi – că forțele ucrainene ar fi echipat poziții de luptă” în interiorul spitalului. O înregistrare video de la spitale după bombardament a arătat în mod clar că acolo se aflau atât pacienți, cât și personal, inclusiv femei gravide gravide care au fost transportate din spital.

Aproape 80% din facilitățile de asistență medicală din Mariupol sunt distruse, lăsând populația rămasă de 100.000 de locuitori ai orașului, mulți dintre ei vulnerabili sau în vârstă, practic pe cont propriu, potrivit unei cercetări anterioare a grupului de reflecție Ukrainian Healthcare Center (UHC), unul dintre partenerii raportului. Până în luna iunie a anului trecut, cel puțin 320.000 de cetățeni din Mariupol fie au fugit, fie au fost mutați cu forța, fie au murit, potrivit Consiliului municipal din Mariupol.