În cel mai recent raport privind abuzurile sexuale asupra minorilor, Biserica Catolică din Polonia vorbește despre nu mai puțin de 292 de clerici despre care se presupune că au abuzat peste 300 de copii, din 1958 până în 2020, scrie ABC News.

Cazurile au fost raportate de la mijlocul anului 2018 până la sfârșitul anului 2020. Acuzațiile au venit de la victime, familiile lor, alți preoți, mass-media sau din alte surse.

La o conferință online la Varșovia, șeful Bisericii Catolice din Poloniei, Arhiepiscopul Wojciech Polak, și-a cerut iertare în fața victimelor acestor abuzuri.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Conform statisticilor colectate Biserica Catolică, 368 de cazuri de abuzuri asupra persoanelor cu vârsta sub 18 ani au fost raportate între 1 iulie 2018 și 31 decembrie 2020. Acestea ar fi fost săvârșite între 1958 și 2020.

Dintre acestea, 144 de cazuri au fost confirmate sau considerate credibile, într-o etapă inițială a unei investigații deschisă de către Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței. Alte 186 de cazuri sunt încă în curs de anchetă și 38 au fost respinse ca nefiind credibile.

Primul raport al bisericii, pentru perioada 1990-2018, arăta că există 382 de duhovnici care ar fi abuzat de 625 de minori.

Raportul actual reflectă noi acuzații

42 dintre numele presupușilor făptași sunt aceleași ca în raportul anterior, au spus oficialii bisericii.

Noul raport apare în timp ce Vaticanul investighează acuzații de abuz și de lipsă de reacție din partea liderilor bisericii din Polonia, o națiune predominant catolică.

Vaticanul a pedepsit recent câțiva episcopi și arhiepiscopi polonezi pentru neglijență și le-a interzis să participe la ceremoniile bisericești și laice. Sfântul Scaun investighează, de asemenea, acuzații de neglijență atribuite fostului arhiepiscopul al Cracoviei, cardinalul Stanislaw Dziwisz, care înainte a fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea.